Predicatorul islamist Abu Hamza si alti doi prezumtivi teroristi extradati din Marea Britanie au ajuns sambata in Statele Unite, anunta postul de televiziune CNN, citat de AFP.

Abu HamzaFoto: JihadWatch

Situatia altor doi suspecti extradati de asemenea din Marea Britanie, si care au calatorit cu un avion diferit, un este pentru moment cunoscuta.

Abu Hamza este acuzat in Statele Unite ca a organizat o tabara de antrenament pentru activitati islamiste in maniera al-Qaeda in Oregon si pentru implicarea sa in luarea de ostatici din Yemen, in 1998.

El urmeaza sa fie prezentat in fata unui judecator din New Haven, Connecticut, in cursul zilei de sambata.

Abu Hamza s-a facut cunoscut in anii 1990 pentru predicile inflamatorii in moscheea din Finsbury Park, in nordul Londrei. El a petrecut opt ani intr-o inchisoare din Marea Britanie, sub acuzatia de incitare la ura.

Ceilalti suspecti sunt Khaled Al-Fawwaz, Syed Tahla Ahsan, Adel Abdul Bary si Babar Ahmad.

Ahmad si Ahsan, ambii cetateni britanici si experti in informatica, sunt acuzati ca au administrat site-uri internet care sustineau cauza insurectiilor cecena si afghana.

Fawwaz si Bary sunt acuzati in Statele Unite de implicarea in atentatele cu bomba impotriva a doua ambasade americane din Africa orientala, in 1998, soldate cu sute de morti. Ei sunt de asemenea banuiti ca au lucrat pentru biroul de presa al al-Qaeda in Londra, in anii 90.