Ministerul de Externe din Belgia a declarat pentru EUobserver ca unul dintre "oficialii" institutiei a fost suspendat din functie, in urma unor "indicii privind incalcarea de catre acesta a normelor de securitate". Revista belgiana MO a relatat vineri ca diplomatul a fost rechemat de la postul sau din Copenhaga (Danemarca), fiind suspectat ca a lucrat pentru serviciile de informatii externe ale Rusiei (SVR) timp de peste 20 de ani.

Alain Winants, seful serviciului de informatii interne al Belgiei (VSSE), declara in luna septembrie, intr-un interviu pentru EUObserver, caBruxellesul a devenit o capitala mondiala a spionajului, aici activand mai multi agenti secreti decat in aproape orice alt oras al lumii.

Winants afirma, intr-unul dintre rarele interviuri acordate presei internationale, ca "nu vorbim de zeci, ci de sute, cateva sute" de agenti straini in Bruxelles.

"In Belgia, spionajul, spionajul rusesc si din alte tari, precum China, dar si altele, este la acelasi nivel ca in Razboiul Rece ... Suntem o tara cu o enorma concentrare de diplomati, oameni de afaceri, institutii internationale - NATO, institutiile europene. Deci, pentru un ofiter, pentru un spion, e ca un borcan cu miere. Aici e locul in care trebuie sa fii", spunea el.

O alta tara activa este Iranul.

Intrebat daca este vorba si de spionaj intre tari prietene, asa cum s-a intamplat in cazul SUA si Israel, acesta a precizat: "Ar fi naiv sa credem ca doar tari precum Rusia, China sau Iranul spioneaza".

El a adaugat: "Exista un domeniu unde diferenta dintre serviciile neutre, prietenesti si inamice tinde sa dispara si asta cand vorbim despre protectia potentialului economic si stiintific. In acest caz, cred ca orice serviciu este in competitie cu celelalte".

Exista o gluma care circula in serviciile de informatii potrivit careia spionii iranieni isi spioneaza doar propriii ambasadori.

Dar China si Rusia cauta informatii comerciale si politice valoroase la fel de mult precum "clasicele" informatii din domeniul apararii.

Odata cu anuntarea recentei anchete legate de Gazprom, Winants noteaza: "Unul dintre lucrurile de care serviciile secrete sunt interesate este politica energetica a institutiilor europene".

El a precizat ca spionii pretind adeseori ca sunt diplomati, ziaristi, lobbyisti, oameni de afaceri sau studenti.

Pe langa culegerea de informatii, ei incearca sa influenteze deciziile oficialilor de rang inalt din UE si NATO.

Ei se imprietenesc cu acesti oficiali la seminarii sau evenimente sociale din capitala europeana. Serviciile de securitate ale UE au un acronim pentru tintele agentilor de informatii: MICE (money, ideology, compromise, ego) - oameni care sunt lacomi sau au datorii mari, care au idei radicale, care au secrete murdare sau care doresc sa fie James Bond.

In unele cazuri, spionii initiaza aceste contacte la Bruxelles, dar asteapta pana cand tinta ajunge la un nou post in tara de origine inainte de a incerca sa-l recruteze.