Bidzina Ivanishvili a anuntat ca va efectua prima sa vizita externa in calitate de premier la Washington, intr-un interviu publicat joi de de cotidianul polonez Rzeczpospolita si citat de AFP.

"Imediat dupa alegerile americane, ma voi deplasa la Washington pentru prima mea vizita externa", a declarat seful coalitiei Visul Georgian, care a invins in alegerile prezidentiale Miscarea Nationala Unificata a presedintelui Mihai Saakashvili.

"Ambii candidati (americani) sunt acceptabili pentru noi. Imi va face placere sa cooperez cu cel care va castiga", a spus el.

Ivanishvili a insistat asupra faptului ca aderarea la NATO si la Uniunea Europeana vor fi obiectivele strategice ale guvernului sau, dar alaturi de o tentativa de normalizare a relatiilor cu Rusia, rupte dupa razboiul din 2008.

"Strategia Georgiei nu se va schimba. Vrem sa aderam la NATO si UE, dar in acelasi timp vrem relatii normale cu Rusia", a declarat el.

"Totusi, daca vom dori sa recuperam integralitatea teritoriala a Georgiei, sa recuperam Osetia de Sud si Abhazia, pastrand in acelasi timp relatii amicale cu Rusia, acesta nu este un obiectiv pe termen scurt. Acest lucru nu se va face nici rapid nici usor", a recunoscut el.

In timpul campaniei electorale, Ivanishvili l-a acuzat pe presedintele Saakashvili ca a declansat razboiul din 2008 cu Rusia, care a condus la pierderea Osetiei de Sud si a Abhaziei, doua teritorii secesioniste unde Moscova mentine de atunci trupe.