Georgia se pregateste de o coabitare inedita care se anunta dificila intre cele doua mari forte politice rivale din aceasta fosta republica sovietica din Caucaz, apreciaza analistii interogati de AFP, dupa alegerile legislative castigate de opozitie.

In conditiile in care numararea voturilor continua miercuri, presedintele Mihail Saakashvili a recunoscut in ziua precedenta infrangerea partidului sau, Miscarea Nationala Unificata, in fata coalitiei opozitiei Visul Georgian, condusa de miliardarul Bidzina Ivanishvili, afirmand ca va facilita formarea unui nou guvern.

Solicitat sa devina viitorul premier, Ivanishvili i-a cerut imediat presedintelui Saakashvili sa demisioneze inainte de finalul mandatului sau, in octombrie 2013, provocand tensiuni in clasa politica.

"A vorbi despre prezidentiale anticipate astazi e un semn de lipsa de respect fata de poporul georgian si de incalcare a Constitutiei", a spus presedintele in exercitiu al parlamentului, David Bakradze, un apropiat al lui Saakashvili.

Seful Consiliului national de securitate, Giga Bokeria, subliniase marti seara ca alegerile prezidentiale vor avea loc in 2013, asa cum era prevazut, si a avertizat opozitia fata de o criza politica.

"A ameninta sistemul constitutional s-ar putea dovedi un joc periculos", a spus acesta.

Presedintele Saakashvili, care conduce tara de la Revolutia Trandafirilor din 2003, va trebui acum sa coabiteze cu Ivanishvili, o situatie total inedita in aceasta tara.

"Coabitarea se anunta dificila intr-un sistem politic ce ramane destul de feudal", spune analistul politic independent Thomas De Waal, cu atat mai mult cu cat Saakashvili si Ivanishvili sunt dusmani politici si animozitatea a fost evidenta in timpul campaniei electorale.

Ivanishvili l-a acuzat pe Saakashvili ca a declansat razboiul din vara lui 2008 cu Rusia, care a condus la pierderea Osetiei de Sud si a Abhaziei, doua teritorii secesioniste unde Moscova isi mentine de mult timp trupele.

Saakashvili l-a acuzat pe rivalul sau, care si-a construit averea in Rusia in anii 1990, ca face jocurile Moscovei.

Rusia a anuntat miercuri ca spera intr-o "normalizare a relatiilor" cu Georgia, rupte de la razboiul din 2008.

O cultura politica ostila compromisului

Pentru Alexandr Rondeli, de la Fundatia georgiana pentru studii strategice si internationale, nu va fi "cu siguranta usor" pentru Saakashvili si Ivanishvili s "identifice un teren de intelegere".

Deoarece cei doi oameni evolueaza intr-o "cultura politica ostila compromisului, fara reguli sau institutii cum exista in Europa pentru amortizarea socurilor", explica Thomas De Waal, intr-un editorial publicat pe site-ul Foreignpolicy.com.

Cerand marti demisia lui Saakashvili, "Ivanishvili a aratat ca este mai agresiv si pregatit sa infrunte o criza politica", spune si analistul politic independent Ghia Nodia.

Tensiunile se vor resimti "nu doar intre cele doua noi mari forte politice din Georgia, ci si in interiorul lor", comenteaza De Waal.

In cadrul coalitiei Visul Georgian, care regrupeaza circa zece partide si miscari politice, exista "viziuni divergente si totul depinde de un singur om, Ivanishvili", care a unificat fortele de opozitie pentru legislative, noteaza Nodia.