Cele 28 de tari membre NATO au decis miercuri sa prelungeasca cu un an, pana la 31 iulie 2014, mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, a anuntat Alianta Nord-Atlantica, citata de AFP.

Anders Fogh RasmussenFoto: NATO

Anders Fogh Rasmussen, fost prim-ministru al Danemarcei, a fost numit pentru un mandat unic de patru ani, incepand cu 1 august 2009.

"In urma consultarilor, aliatii au aprobat astazi un al cincilea an pentru secretarul general Anders Fogh Rasmussen, prelungind mandatul acestuia pana la 31 iulie 2014", a anuntat NATO intr-un comunicat.

Aceasta decizie a fost adoptata in cadrul unui Consiliu al Atlanticului de Nord (NAC), care a reunit, miercuri dimineata, ambasadorii celor 28 de state membre la sediul Aliantei din Bruxelles.

"Aliatii vor continua sa il sustina pe Rasmussen in activitatea sa devotata pentru a duce la bun sfarsit misiunile si obiectivele NATO", potrivit comunicatului.

Prelungirea mandatului lui Rasmussen (59 de ani) era asteptata, insa in culise au loc deja discutii cu privire la succesorul sau, un secretar general neputand avea doua mandate. Presa italiana a scris despre interesul pentru acest post al fostului ministru italian de externe Franco Frattini.

Obtinand un an suplimentar, Rasmussen va putea duce aproape la indeplinire misiunea NATO in Afganistan, care este "prioritatea" Aliantei.

Lansata dupa atentatele din 11 septembrie 2001, misiunea ISAF urmeaza sa se incheie la sfarsitul lui 2014, odata cu retragerea fortelor combatante ale celor aproximativ 50 de state implicate.

Rasmussen si-a anuntat luni intentia de a finaliza "pana la sfarsitul lui 2013" liniile mari ale misiunii care va incepe ulterior, in 2015, pentru "instructia, consilierea si asistarea" fortelor de securitate afgane (armata si politie), care vor avea responsabilitatea intregii tari.

Dupa ce a ocupat mai multe posturi de ministru, Anders Fogh Rasmussen a condus guvernul danez din 2001 pana in 2009.

  • Traian Basescu i-a transmis un mesaj de felicitare secretarului general al NATO

Presedintele Traian Basescu i-a transmis, miercuri, un mesaj de felicitare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu ocazia prelungirii mandatului acestuia cu un an, informeaza Administratia prezidentiala intr-un comunicat.

Va prezentam textul mesajului:

"Salut decizia luata astazi in cadrul Consiliului Nord-Atlantic si sustinuta activ de Romania vizand prelungirea cu un an a mandatului secretarului general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen.

Ii transmit felicitari si multumiri secretarului general pentru rolul jucat, de la preluarea mandatului, in promovarea si implementarea de o maniera dedicata si eficienta a misiunilor si obiectivelor Aliantei, precum si a procesului de transformare a organizatiei.

Apreciez in mod deosebit implicarea domniei sale in procesul de elaborare si negociere a Noului Concept Strategic al NATO, in sustinerea efortului operational, dar si in promovarea relatiilor de parteneriat si adaptarea Aliantei la provocarile de securitate ale secolului al XXI-lea prin sustinerea activa a unor teme si proiecte precum apararea antiracheta, apararea cibernetica si securitatea energetica.

Imi exprim increderea si sustinerea pentru domnul secretar general Anders Fogh Rasmussen in continuarea manifestarii rolului domniei sale de lider activ si dedicat promovarii obiectivelor, misiunilor si valorilor Aliantei Nord-Atlantice".