Rusia a cerut marti tarilor occidentale si din Orientul Mijlociu sa nu "caute pretexte" pentru o interventie militara in Siria, solicitand Damascului si Ankarei sa dea dovada de retinere, dupa un incident care a avut loc la frontiera dintre cele doua tari, scrie AFP.

"In cadrul contactelor cu partenerii nostri din NATO si din regiune (...), le-am cerut sa nu caute pretexte pentru a pune in practica un scenariu care implicat forta sau lansarea de initiative legate de culoare umanitare sau de zone tampon", a afirmat marti ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Ghennadi Gatilov, intr-un interviu acordat agentiei Interfax.

Tari arabe, cu Qatarul in frunte, au discutat saptamana trecuta la ONU contururile unei eventuale interventii militare "arabe" in Siria.

Luni, secretarul general al Aliantei atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a asigurat ca NATO nu are intentia sa intervina in aceasta tara.

Rusia, aliat traditional al Damascului, nu a incetat sa denunte politica de "ingerinta" occidentala si a blocat pana acum orice rezolutie care deschide portile spre masuri constrangatoare pentru regimul sirian in Consiliul de Securitate al ONU, unde dispune de un drept de veto in calitate de membru permanent.

Rusia a recurs deja la dreptul de veto, alaturi de China, in cazul a trei proiecte de rezolutii.

Speculatiile legate de o interventie in Siria s-au intensificat recent, in special din cauza unor informatii potrivit carora guvernul sirian si-a deplasat armele chimice pentru a le securiza.

Gatilov a cerut Damascului si Ankarei sa dea dovada de "retinere", dupa ce un combatant kurd sirian a fost ucis marti si doi raniti de tiruri ale armatei turce, in primul incident frontalier de acest gen intre cele doua tari, de la inceputul conflictului din Siria.