Cererea de a retrage trupele din Transnistria, stipulata in rezolutia finala a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), este una inacceptabila, a declarat Alexei Puskov, presedintele delegatiei ruse la APCE, pentru agentia presa RIA Novosti, transmite Unimedia.info.

Potrivit sursei citate, partea rusa a remarcat aspectele pozitive ale documentului, insa a mentionat ca acesta contine o serie de prevederi critice impotriva Moscovei, printre care obligatia de a retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.

In aceste conditii, Alexei Puskov a declarat ca partea rusa considera astfel de cereri ca fiind inacceptabile. Potrivit oficialului rus, delegatia pe care o reprezinta va vota impotriva rezolutiei.

Un amendament introdus de catre reprezentantul Republicii Moldova la APCE, deputatul Valeriu Ghiletchi, in Raportul cu privire la monitorizarea Federatiei Ruse, la capitolul retragerea armatei ruse din regiunea transnistreana, prevede ca Rusia sa isi retraga "fara amanare" trupele si armamentul care au ramas pe teritoriul Moldovei. Subiectul a fost discutat in septembrie, la Paris, in cadrul sedintei Comitetului de Monitorizare al APCE. Amendamentul a fost acceptat.

Acest raport urmeaza sa fie audiat in luna octombrie, la Strasbourg.

Unimedia.info mentioneaza ca relatiile intre Rusia si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei au devenit tensionate, dupa ce presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Naraskin, a declarat ca nu va pleca la sesiunea APCE de la Strasbourg, explicand decizia sa prin faptul ca la aceasta sesiune este planificata examinarea unei rezolutii dure fata de Rusia.