Republica Moldova va solicita Comisiei Europene amanarea implementarii pachetului energetic III, dupa ce Moscova a propus Chisinaului renuntarea la cooperarea energetica cu Uniunea Europeana.

"Moldova ramane sa faca parte din comunitatea energetica europeana. Am spus asta deschis colegului meu, dlui Medvedev. In schimb vom solicita comunitatii energetice, derogarea ce tine de termenul de implementare, care este 2016, a pachetului III, pentru a fi implementat in 2020.

Va exista aceasta perioada, in care, in cadrul restructurarii Moldova-Gaz noi urmeaza sa raspundem la toate intrebarile legate de securitatea investitiilor. Ce tine de datorii, in cadrul restructurarii, urmeaza sa fie reglementata si aceasta problema", a spus Vlad Filat, la JurnalTV.md, citat de agentia Unimedia.

Potrivit sursei citate, Moldova ar fi cerut o reducere de 30% la pretul la gaz. In schimb, partea rusa ar fi conditionat solicitarile de denuntarea procolului care prevede aderarea la pachetului energetic al UE, plus achitarea datoriilor de 4,1 miliarde de dolari pentru gaz.

Nicu Popescu, expert in politici europene, afirma, pe blogul lui, ca cel mai probabil propunerea guvernului de la Chisinau este coordonata cu UE.

"Dupa vizita lui Filat in Rusia acum cateva saptamani, a urmat o vizita la Bruxelles si o intalnire cu comisarul pentru energie Gunther Oettinger. Dirk Schuebel zice si el ca toti pasii RM au fost coordonati cu Bruxellesul. Deci senzatiile cu intorsul spatelui la Bruxelles, vanzarile de tara etc - din pacate sunt exagerari a unor jurnalisti care inainte de a scrie o stire si a se da cu parerea nu s-au stresat sa intrebe 2-3 surse dupa cum sunt invatati la facultate la anul 1", comenteaza acesta.