In jur de 700 de persoane au manifestat, sambata dimineata, pe strazile din Lille impotriva unei eventuale instalari pe teritoriul comunei Cysoing (nordul Frantei) a unei tabere de romi evacuati in august de la periferia orasului Lille, relateaza AFP.

Marsul organizat de catre organizatia "Pevele-Melantois en colere" a fost fost condus de cativa alesi locali din Cysoing si din vecinatate localitatii.

Actiunea a inceput de la primarie si a starnit cateva tensiuni, manifestantii fiind calificati "rasisti" sau "fascisti" de catre trecatori.

"Va amintim ca aceasta este o manifestatie pasnica si non-rasista", a strigat in mai multe randuri adjunctul primarului din Cysoing la un megafon.

Surse din cadrul politiei au declarat pentru AFP ca din coloana au fost indepartati de catre manifestanti cativa membri ai partidului de extrema dreapta Frontul National (FN).

"Ma opun cu totul. Nu suntem aici pentru a promova discursuri rasiste", a declarat primarul din Cysoing, Benjamin Dumortier, intrebat de jurnalisti despre tentativa de participare a FN.

"Din contra, militam pentru o solutie durabila si pentru integrarea populatiilor" de romi, a adaugat primarul francez.

"Terenul este poluat. Cysoing este o mica comuna de 4.500 de locuitori care nu dispune de capacitatea de a-i gazdui" in ceea ce priveste scolarizarea si serviciilor sociale, a explicat Dumortier.

"Daca vin la noi, ii vom expulza ca la Marsilia", a declarat un manifestant precizand ca este un fost militar. "Marsilia risca sa stabileasca jurisprudenta", a adaugat el.

Mai multi locuitori ai Marsiliei au obligat joi seara familii de romi instalate in vecinatate sa fuga si au incendiat ramasitele tabara, fara sa recurga la violente fizice.

Potrivit primarului din Cysoing, a fost organizata deja o serie de manifestatii fiind inaintata si o petitie care a strans peste 9.000 de semnaturi.

Martine Aubry, presedinta comunitatii urbane de la Lille, a declarat la 20 august ca lucreaza impreuna cu prefectul "pentru a gasi un teren in afara metropolei", dupa evacuarea a doua tabere in care locuiau in jur de 200 de persoane, scrie AFP.