Zeci de mii de protestatari s-au adunat sambata la Varsovia pentru a denunta politica Guvernului de centru-dreapta al premierului Donald Tusk, la apelul organizatiilor sindicale, religioase si partidelor de opozitie de dreapta, anunta Agerpres. Politia poloneza nu a raportat o cifra a manifestantilor, in timp ce organizatorii anunta aproximativ 100.000 de protestatari.

Veniti din diferite regiuni ale tarii la apelul sindicatului Solidaritatea, al statiei ultracatolice Radio Maryja si partidului conservator Lege si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, manifestantii s-au adunat la mijlocul zilei in centrul Varsoviei pentru a participa mai intai la o slujba religioasa.

Agitand drapele nationale in rosu si alb, drapelul Solidaritatii, pancarte cu sloganuri impotriva guvernului Tusk sau in sprijinul Radio Maryja si canalului de televiziune Trwam, manifestantii ai protestat impotriva "absentei dialogului social" si a avansarii pragului de pensionare la 67 de ani. Ei au cerut 'respectarea drepturilor civice si pluralitatea media'.

Dupa slujba religioasa, manifestantii au marsaluit aproximativ trei kilometri spre cartierul istoric al capitalei pentru a asista la discursurile organizatorilor actiunii.

"Am venit pentru a arata ca sunt oameni carora nu le place ceea ce se intampla astazi in Polonia.Situatia economica se agraveaza si copiii nostri vor avea o viata chiar mai dificila decat a noastra", a declarat pentru AFP Piotr Zaremba, venit tocmai de la Czarna Bialostocka, circa 220 de km est de Varsovia.

In ciuda situatiei macroeconomice relativ bune, Polonia a fost lovita de o rata ridicata a somajului de peste 12%. In plus, Guvernul a adoptat recent o lege privind cresterea treptata a varstei de pensionare la 67 de ani, spre nemultumirea sindicatelor.