Fostul premier bulgar Serghei Stanisev a fost ales sambata presedintele Partidului Socialistilor Europeni in cadrul congresului PES de la Bruxelles, cu 91.3% voturi pentru, 2,4% impotriva si 6,3% abtineri, anunta Agerpres.

Serghei Stanisev a declarat in discursul sau sustinut inainte de desfasurarea votului ca se bucura sa vada "peisajul politic schimbandu-se in sfarsit, Cand am devenit presedinte interimar (al PES - n.red) in urma cu un an, aveam numai doi premieri in Consiliul European. Acum avem premieri social-democrati in Danemarca, Belgia, Austria, Slovacia, Croatia, in Franta, unde victoria socialistilor a reprezentat un mare avant pentru noi toti, si avem o victorie in Olanda, dupa o campanie proeuropeana, in conditiile unui scepticism ridicat. De asemenea, social-democratii se afla la putere in Slovenia si Romania", a spus presedintele PES.

Stanisev a adaugat ca va incerca sa sprijine toate partidele socialiste care au programate alegeri in tarile lor, prin participarea inclusiv la evenimente electorale, pentru ca numai astfel PES poate fi mai puternic. 'Pentru mine nu exista mai multe partide, suntem cu totii membri ai unui singure familii si trebuie sa ne sustinem puternic cu totii', a dat asigurari vechiul si noul lider al socialistilor europeni.

In ceea ce priveste prioritatile sale, Serghei Stanisev a vorbit printre altele despre crearea de noi locuri de munca si despre apararea democratiei: "Am reusit sa schimbam prioritatea Europei de la austeritate fara speranta, la propaganda pentru crearea de locuri de munca. Si cred ca asta este o victorie foarte importanta, politica si morala. Pentru ca, va amintiti? Nu cu mult timp in urma cuvantul munca era aproape interzis la Consiliul European. Se vorbea doar despre austeritate, balanta financiara, dar nu merge si asta vrem sa schimbam."

"Apararea democratiei va fi mereu un punct prioritar pentru PES, pentru ca nu este vorba doar despre regimuri autoritare din lume, pentru democratie trebuie luptat zilnic si in UE, chiar si in vechile democratii, ca sa nu mai mentionam noile state membre. Este o mare provocare. In aceasta perioada cand vedem media oprimata de autoritati si incalcarea drepturilor omului sau schimbari politice in favoarea unui singur partid politic, este un lucru inacceptabil si este ceva impotriva caruia vom lupta", a subliniat presedintele PES.

Votarea noului presedinte al PES a inceput in cadrul congresului PES la 10.45 si a durat o ora, iar rezultatul a fost anuntat inainte de ora 14.00. Serghei Stanisev a fost singurul candidat la presedentia PES, dupa un mandat interimar care a inceput in noiembrie 2011.

Zita Gurmai a fost aleasa presedinte a Organizatiei de femei a PES.