40 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre China si Japonia. Ceremoniile oficiale, anulate pe fondul tensiunilor cauzate de o disputa teritoriala
''China va raspunde la orice provocare militara si soldatii chinezi sunt duri'', a declarat fostul ambasador chinez la Tokyo, Xu Dunxin, citat sambata de South China Morning Post.
La randul sau, ministrul adjunct chinez de externe, Le Yucheng, a declarat ca relatiile stabilite de Beijing si Tokyo la 29 septembrie 1972 ''se pot scufunda precum Titanicul'', daca Japonia nu renunta la cumpararea a trei insule din arhipelagul Senkaku (in japoneza)/Diaoyu (in chineza), anuntata de guvernul nipon in luna august.
Anterior, de la tribuna Adunarii Generale a ONU, ministrul chinez de externe Yang Jiechi a acuzat Japonia ca 'a furat' insulele. "Japonia a furat aceste insule in 1895, spre finalul razboiului chino-japonez si a fortat guvernul chinez sa semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", a afirmat ministrul chinez, adaugand ca aceste insule sunt 'parte integranta din teritoriul chinez inca din antichitate'.
Japonia sustine insa ca primele sale explorari in insulele disputate dateaza din 1885, cand a constat ca acestea erau nelocuite si ca nu exista nici un semn al vreunui control chinez asupra lor.
Japonia si China isi disputa aceste insule de zeci de ani - Acordul din 1971 recunostea ca aceste insule sunt teritoriu in disputa - dar conflictul s-a accentuat in luna august, cand guvernul premierului japonez Yoshihiko Noda a aprobat cumpararea celor trei insule de la un proprietar privat, japonez si acesta.
Anuntul Guvernului nipon a declansat reactii dure din partea Beijingului si proteste anti-japoneze in capitala chineza si in alte orase ale Chinei, precum si boicotarea produselor japoneze, ceea ce a adus mari pierderi companiilor nipone cu investitii in tara vecina.
Insulele aflate in disputa, inconjurate de ape bogate in peste si gaze naturale, se afla la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo si la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendica.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă