Poate fi eliminata amenintarea nucleara iraniana cu un desen pe care e o bomba cu fitilul aprins? Chestiunea se afla pe prima pagina a presei israeliene de vineri, o zi dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a prezentat un astfel de desen la tribuna Natiunilor Unite din New York, relateaza AFP.

Benjamin Netanyahu si bomba iranianaFoto: Reuters

Toata presa israeliana afisa vineri fotografia lui Netanyahu tragand o linie rosie pe desenul unei bombe atomice iraniene, simbolizand limita pe care nu trebuie sa o treaca Teheranul. Dar semnele de intrebare erau legate de eficienta unui astfel de artificiu, in special in relatia cu aliatul american.

"Nu e nimic rau sa recurgi la gadgeturi la ONU. Dar programul nuclear iranian este o problema serioasa", subliniat editorialistul Nahum Barnea, in cotidianul Yediot Aharonot.

Pentru Yediot si postul militar de radio, primul ministru israelian, in ciuda tuturor eforturilor sale, nu a reusit sa-l convinga pe presedintele american Barack Obama sa fixeze el insusi "linii rosii clare" pe care Iranul nu trebuie sa le depaseasca in programul sau nuclear, in caz contrar riscand un atac militar.

"Nu eliminam amenintarea nucleara cu astfel de 'gimmicks' si cu discursuri. O eliminam facand eforturi comune cu Washingtonul si cu presedintele american, acest presedinte pe care Netanyahu vrea atat de mult sa-l vada plangand si recunoscandu-si infrangerea in fata rivalului sau republican (Mitt Romney)", crede Eitan Haber, un alt editorialist de la Yediot Aharonot.

Cotidianul anglofon Jerusalem Post (dreapta) considera in schimb ca imaginea lui "Bibi" Netanyahu inarmat cu un marker rosu "va ramane in memorie mult timp dupa ce va fi uitat ceea ce a spus". "Este o metoda buna de a atrage atentia".

In tabloidul Maariv (centru-dreapta), Ben Caspit insista asupra importantei bunelor relatii cu Statele Unite.

"Intrebarea este ce se va intampla cand aceasta linie rosie va fi trecuta. Cine va sta alaturi de noi pentru a face fata noii situatii? Sustinerea americana nu va continua sa fie vitala pentru noi?", scria acesta.

La stanga, Haaretz, care se opune deschis lui Benjamin Netanyahu, pune sub semnul intrebarii initiativa primului ministru, intr-un editorial intitulat "Aceasta bomba nu e o gluma".

"Este vorba de un exercitiu eficient sau ridicol? Util sau pagubos? Este prea devreme sa o spune", comenteaza prudent Haaretz.

Important este, adauga cotidianul, ca Netanyahu, pentru prima oara in mod public, a "fixat clar vara lui 2013 ca data limita a ultimei sanse de a opri, inainte de a fi prea tarziu, Iranul nuclear".

Primul ministru israelian a afirmat joi, de la tribuna ONU, ca iranienii "in ritmul in care isi continua in prezent activitatile de imbogatire (...), vor putea trece la etapa finala in primavara viitoare, maxim vara viitoare".