Talibanii vor reveni probabil la putere in Afghanistan dupa 2014 si retragerea fortelor NATO, deoarece guvernul pro-occidental de la Kabul va fi incapabil sa le reziste economic si militar, afirma joi, intr-un raport, fundatia Carnegie pentru pace, citata de AFP.

"Regimul afghan se va prabusi cu siguranta in cativa ani", afirma acest text, intitulat "In asteptarea talibanilor in Afghanistan" si redactat de francezul Gilles Dorronsoro, un cercetator specializat in problematica acestei tari.

"Dupa 2014, nivelul sustinerii americane pentru regimul afghan va fi limitat. Dupa o noua faza de razboi civil, o victoria a talibanilor ar trebui sa urmeze", spune acesta.

Retragerea fortelor de coalitie, care i-au alungat pe talibani de la putere in noiembrie 2001, "se va traduce in mod automat printr-un progres al talibanilor, in special in estul si in sudul tarii", crede acesta.

"In cel mai bun caz, guvernul afghan va putea sa garanteze securitatea in orase si in cateva regiuni care le sunt favorabile. Dar va pierde controlul asupra zonelor rurale pashtune si provinciilor frontaliere cu Pakistanul, fara perspectiva de a recastiga terenul", din cauza lipsei formarii militarilor si a mijloacelor insuficiente in cadrul fortelor de securitate, a continuat el.

Pana in 2014, autoritatile afghane se vor confrunta cu o tripla criza: economica - prin diminuarea ajutorului occidental, institutionala - o data cu alegerile prezidentiale, si militara, explica acest raport, care se asteapta la o "deconstructie a regimului".

In opinia lui Gilles Dorronsoro, scenariul cel mai probabil este cel in care rebelii, carora li se vor alatura tot mai multi combatanti, isi vor multiplica succesele militare initial la nivel local, apoi provincial si in cele din urma national, pana la preluarea controlului asupra Kabulului.

El vede in acest scenariul rezultatul "strategiei ratate" a NATO, care "va lasa in urma o situatie mai rea chiar decat cea din 2001 sub anumite aspecte". Aceasta viziune nu este insa impartasit de analistii politico-militari ai Aliantei, care spun ca fortele afghane vor fi destul de solide pentru a permite regimului de la Kabul sa reziste impotriva insurectiei.

In ciuda a peste 130.000 de soldati pe care i-a avut in Afghanistan, NATO nu a reusit niciodata sa puna capat insurectiei talibanilor. O parte a afghanilor se declara pregatiti sa fuga din tara, temandu-se de un nou razboi civil, dupa peste 30 de ani de conflict.