Comisia Europeana vrea sa infiinteze o echipa de procurori pentru a lupta impotriva fraudelor de pe batranul continent, a declarat miercuri, la Vilnius, Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF), citat de AFP.

"Comisia Europeana prevede publicarea reglementarilor legate de infiintarea unei echipe europene de procurori pana in iunie anul viitor", a declarat Kessler.

Potrivit magistratului italian numit in fruntea OLAF in 2010, o astfel de decizie este indispensabila pentru protejarea contribuabililor din cele 27 de tari membre.

"Cu o abordare fragmentata a autoritatilor nationale in fata criminalitatii care este din ce in ce mai mult transfrontaliera, raspunsul nostru nu este satisfacator", a explicat el.

"Toata lumea intelege ca este nevoie sa face ceva important in aceasta perioada de criza economica. Fiecare guvern o datoreaza contribuabililor, alegatorilor, pentru a proteja cantitatea redusa de bani", a adaugat acesta.

Amploarea criminalitatii transfrontaliere precum contrabanda si frauda face dificila sarcina statelor de a invinge de unele singure persoanele implicate, a argumentat Kessler.

Avem nevoie de o abordare transnationala, o abordare europeana integrata, pentru a descoperi si dezmembra marile retele multinationale de distributie de tigari ilegale sau cartelurile de criminali care sunt vinovati de contrabanda, mari crime economice sau frauda", a subliniat el, precizand ca nou organism european antifrauda nu va concura cu institutiile nationale existente.

Biroul procurorului european va fi format dintr-un grup de procurori veniti din toate state membre, precum si dintr-o retea de procurori in statele membre, a continuat oficialul european.

Potrivit acestuia, propunerea se bucura de sustinerea majoritatii statelor membre.

Printre sceptici figureaza insa Marea Britanie, care este in mod traditional neincrezatoare in initiativele UE de a unifica puterile juridice.