Presedintele francez Francois Hollande a denuntat marti interventia "inacceptabila" a Iranului in Siria, in cadrul unei conferinte de presa din timpul Adunarii generale a ONU de la New York. "Este clar ca avem toate dovezile ca Iranul intervine prin mijloace umane si materiale in Siria si este inacceptabil", a declarat Hollande, potrivit Mediafax.

Generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandant al Gardienilor revolutionari (Pasdaran), a declarat la 16 septembrie ca fortele Pasdaran se aflau in Siria si Liban in rolul de "consilieri", declaratii dezmintite ulterior de ministrul iranian al Afacerilor Externe.

De asemenea, Statele Unite au solicitat in repetate randuri Irakului sa inspecteze avioanele iraniene care ii survoleaza teritoriul, pe care le suspecteaza ca transporta arme pentru regimul sirian. Evocand o posibila raspandire a conflictului sirian in Liban, Hollande a subliniat intentia franceza ca "Libanul sa fie protejat pe cat posibil".

"Ar putea exista interese din partea regimului sirian sa destabilizeze Libanul", a apreciat acesta. "Pentrumoment, nu a fost cazul", a adaugat el, asigurand ca sustine "eforturile" presedintelui si premierului Libanului pentru a conserva stabilitatea tarii.