Fostul judecator spaniol Baltasar Garzon a afirmat luni ca asigura gratuit apararea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, considerandu-l victima a unei "persecutii" din partea Statelor Unite.

"Eu nu ating un banut, un penny, un dolar sau un euro de la Assange. Apararea mea este in totalitate altruista. Il apar deoarece cred ca este obiectul unei nedreptati evidente", a declarat el in timpul unui interviu pentru postul de televiziune ecuadorian Gama TV.

Fostul magistrat a subliniat ca acest demers avea un "cost", afirmand ca ar fi obiectul unor "presiuni" fara a oferi mai multe detalii si a asigurat intentia sa de a continua aceasta sarcina "tocmai din aceasta cauza si cu mai multa convingere".

Refugiat din 19 iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra in scopul de a evita extradarea sa spre Suedia din cauza unui scandal de viol pe care l-a negat, Assange se teme ca va fi ulterior transferat in Statele Unite si acolo va primi pedeapsa cu moartea pentru ca a difuzat 250.000 de telegrame diplomatice americane.

Guvernul din Quito, care impartaseste aceeasi temere, a oferit azil politic pe 16 august militantului australian de 41 de ani, dar Marea Britanie refuza sa-l lase sa paraseasca liber misiunea diplomatica.

Garzon, celebru la nivel mondial pentru ca l-a urmarit pe fostul dictator chilian Augusto Pinochet, a reafirmat ca fondatorul WikiLeaks era victima unei "persecutii politice" din partea Statelor Unite "in cadrul unei proceduri secrete a carei existenta este clar dovedita".