Un candidat al extremei drepte la alegerile municipale din Finlanda a sugerat, in mai multe postari pe Facebook, asasinarea premierului si al ministrului finantelor, relateaza AFP. "Sniper, binoclu si doua gloante. Un prieten patriot ar putea comite un act patriotic si sa se debaraseze de" Jyrki katainen si Jutta Urpilainen, scria pe 2 iulie Amon Rautiainen, candidat al partidului Adevaratii Finlandezi in Kotka (sud-est).

El a modificat numele celor doi prin doua jocuri de cuvinte, insultand-o pe Jutta Urpilainen.

Luni, el a sters textul, cand acesta a fost comentat pe larg de presa. Ulterior, el a declarat pentru televiziunea publica Yle ca regreta comentariile, care nu erau destinate publicului, afirmand ca le-a scris "pentru a se amuza si la cald".

Presa finlandeza a relatat si despre mai multe postari islamofobe publicate in aceste luni de Rautianinen pe Facebook, toate insa sterse de autor luni.

Potrivit sondajelor, Partidul Adevaratii Finlandezi ar obtine un succes la alegerile municipale din 28 octombrie. Un sondaj publicat vineri il situa la 17,2% in intentiile de vot, de trei ori mai mult decat la alegerile municipale din 2008, si aproape dublu scorul la prezidentialele din ianuarie.