Un barbat de 27 de ani a fost arestat luni in Grecia pentru faptul ca a postat pe Facebook o pagina care lua in deradere un calugar ortodox care a trait in secolul trecut si care este venerat pe scara larga in aceasta tara ortodoxa, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Barbatul a fost arestat pe insula Evia dupa ce unitatea insarcinata cu lupta impotriva cybercriminalitatii a primit "mii de plangeri online (...) din diferite tari din intreaga lume".

Pagina Facebook care il ridiculiza pe calugarul Paisios era consacrata "staretului Pastitsios", o aluzie la pastitsio, o mancare greceasca pe baza de paste si vita. Pagina Facebook, care nu mai era accesibila luni, arata un calugar cu fata acoperita de acest fel de mancare.

Politia a precizat ca pagina Facebook avea un continut blasfemator si insultator la adresa Paisios si a crestinismului ortodox in general.

Partidul neonazist Zori Auri prezentase saptamana trecuta o plangere in parlament pe marginea acestui subiect.

Calugarul Paisios, care a trait pe Muntele Athos, a murit in 1994 la varsta de 70 de ani si este obiectul unui cult popular in aceasta tara datorita profetiilor care ii sunt atribuite.

Potrivit acestor credinciosi, el a prezis prabusirea Uniunii Sovietice, invazia Ciprului de catre Turcia si actuala criza economica greceasca.

Arestarea tanarului a fost denuntata de numerosi bloggeri greci drept un act de cenzura si o noua pagina Facebook sa aparut, consacrata "staretului Parisios", o aluzie la Paris, in care apare un calugar al carui cap este inlocuit cu Turnul Eiffel.

In iulie, moderatorul paginii Facebook a povestit ca a trimis blogurilor ortodoxe si nationaliste, cu titlul de test, o istorie fictiva despre un drogat in pragul mortii, aflat pe patul de spital, si care a fost salvat de calugarul Paisios. Povestea a fost reprodusa fara niciun spirit critic si a aparut chiar in prima pagina a unui ziar nationalist, a povestit el.

Blasfemia este un delict pasibil de o pedeapsa de pana la doi ani inchisoare in Grecia.

Aproximativ 90% dintre greci sunt botezati in sanul bisericii ortodoxe, dar aceasta din urma, perceputa drept foarte bogata si putin implicata in ajutorarea saracilor, si-a pierdut mult din prestigiul sau in cursul ultimilor ani.