Catolicii germani care nu isi platesc taxa catre biserica nu vor mai fi impartasiti, incepand de luni, si nu vor putea fi nasii unui copil, potrivit unui decret al conferintei episcopale germane, relateaza AFP.

Potrivit unui sistem instituit in secolul al XIX-lea, cetatenii care traiesc in Germania se declara membrii ai unei religii sau "ne-religiosi". In primul caz, ei trebuie sa plateasca un impozit. Daca ulterior isi schimba parerea, trebuie sa demareze o procedura pentru a "iesi din Biserica".

Or, tot mai mult germani aleg sa "iasa din Biserica", atat din cea catolica, ca si din cea protestanta, in urma scandalurilor de pedofilie care au izbucnit in 2010.

"Ingrijorata" de aceasta evolutie, conferinta episcopala germana a publicat joi un decret care prevede ca orice persona care iese din Biserica nu va mai putea sa fie impartasita sau sa fie nasul unui copil.

"Daca persoana care a iesit din Biserica vrea sa se casatoreasca religios, ea trebuie sa ceara permisiunea autoritatilor religioase locale. Cu conditia ca va promite sa-si pastreze credinta si sa-si educe religios copii, in credinta catolica", precizeaza episcopii, in decretul lor.

"Daca persoana care a iesit din Biserica nu manifesta niciun regret inainte de moartea sa, atunci slujba de inmormantare poate fi refuzata", adauga el.

Acest decret a starnit o puternica reactie din partea miscarii catolice progresiste "Wir sind Kirche" (noi suntem Biserica): "Este un decret prost care vine intr-un moment prost", spun membrii acestei miscari, intr-un comunicat publicat luni.

In Germania, patria lui Luther, dar si al actualului papa Benedict al XVI-lea, o treime din populatie este protestanta si o treime catolica.