Liderul extremei drepte din Franta, Marine Le Pen, a cerut vineri interzicerea valului islamic si a kipei evreiesti in spatiul public, inclusiv pe strada, intr-un interviu acordat pentru cotidianul Le Monde, pe fondul tensiunilor dintre lumea musulmana si occident, scrie AFP.

Aceasta interdictie ar trebui sa se aplice in "magazine, in transportul in comun, pe strada". Este "evident ca daca suprimam valul, suprimam si kipa in spatiul public", spune presedintele partidului Frontul National.

Intrebat despre incalcarea libertatilor fundamentale, Marine Le Pen raspunde: "Depinde ce considerati dvs liberate. Este interzis sa te plimbi dezbracat pe strada".

In programul electoral pentru prezidentialele din 2012, aceasta pleda pentru interzicerea "portului valului sau a oricarui alt simbol religios ostentativ", in "serviciile publice administrative care depind de stat sau de colectivitatile teritoriale".

Acum, ea se pronunta pentru "o aplicare stricta a legii din 1905" privind laicitatea: "nicio finantare, directa sau indirecta, pentru moschei. Nico finantare externe. In afara cazurilor de conventii reciproce".

"Imi doresc ca un stat sa finanteze o moschee in tara noastra daca nu interzice pe teritoriul sau finantarea de biserici sau orice alt cult". In afara de acest caz, moscheile trebuie finantate "cu banii credinciosilor".

Franta este in stare de alerta vineri, temandu-se de manifestari ostile in urma lansarii filmului american anti-islam si a publicarii, de catre saptamanalul satiric francez Charlie Hebdo, a unor caricaturi cu profetul Mohamed.