Ministrul georgian de interne, Bacho Akhalaïa, a demisionat din functie joi seara, in urma scandalului de tortura a detinutilor din Georgia, relateaza AFP.

''Ma simt responsabil din punct de vedere moral si politic pentru faptul ca n-am reusit sa eliminam practica oribila a torturii. Este si motivul pentru care am inaintat demisia presedintelui'', a anuntat Bacho Akhalaïa, intr-o comunicat de presa publicat pe site-ul ministerului.

Tot joi, presedintele georgian Saakachvili l-a numit pe avocatul poporului Giorgui Tougouchi in functia de ministru al administratiei penitenciarelor, dupa ce fostul ministru a demisionat miercuri in urma scandalului de tortura. De asemenea, Saakachvili a ordonat inlocuirea gardienilor din inchisori cu politisti, in urma difuzarii unor scene video de tortura a detinutilor intr-o inchisoare din Tbilisi.

Imaginile difuzate de postul de televiziune al opozitiei georgiene, TV9, infatiseaza un detinut dintr-o inchisoare din Tbilisi, pe jumatate dezbracat, plangand si implorand mila dupa ce, aparent, ar fi fost violat cu un baston.

Guvernul georgian a anuntat ca 15 ofiteri ai serviciilor penitenciare suspectati de tortura au fost arestati pentru ceea ce s-ar numi crima ''cu premeditare''.

Scandalul intervine cu mai putin de doua saptamani inainte alegerilor legislative din Georgia, ce urmeaza sa aiba loc pe 1 octombrie. Partidul aflat la putere, condus de presedintele Saakachvili, se confrunta cu cea mai dificila campanie electorala de la venirea la putere din 2003 si cu o opozitie puternica, la conducerea careia se afla miliardarul Bidzina Ivanichvili.