Statele Unite au avertizat recent Israelul ca un atac asupra siturilor nucleare ale Iranul ar putea duce la ruperea pur si simplu a tratatelor de pace Egiptul si Iordania, scrie joi cotidianul israelian Yediot Aharonot, citat de AFP.

"Un atac israelian asupra instalatiilor nucleare ale Iranului ar raspunde exact asteptarilor acestei tari: arabii si musulmanii vor iesi masiv in strada", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un inalt oficial politic de rang inalt, care a fost informat despre avertismentul american.

Potrivit acestuia, liderii din Cairo si Aman ar putea, sub presiunea populara, sa rezilieze contractele de pace cu Israelul, incheiate in 1979 si 1994, in cazul unor atacuri impotriva Iranului.

Alte tari musulmane ar putea fi si ele constranse sa-si reconsidere legaturile cu Israelul, a adaugat acesta.

"Astazi, liderii arabi nu-si mai controleaza popoarele, strada este cea care controleaza liderii", a explicat acest oficial.

El s-a referit in mod special la valul de proteste, uneori violente, care au zguduit lumea musulmana dupa difuzarea filmului islamofob "Inocenta Musulmanilor", coprodus de un egiptean crestin din Los Angeles si de evanghelisti americani.