Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a ajuns joi la baza navala chineza de la Qingdao (est), o premiera pentru un sef al Pentagonului, in contextul dialogului referitor la securitate dintre SUA si China, putere in crestere in Asia-Pacific, informeaza Mediafax.

Leon Panetta, la baza de la QingdaoFoto: Reuters

Vizita are loc la o zi dupa o conferinta de presa sustinuta de Panetta la Beijing in cursul careia acesta a dat asigurari ca noua strategie militara a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizeaza impiedicarea dezvoltarii Chinei, ci "extinderea rolului sau". Marina chineza i-a promis sefului Apararii americane ca ii va prezenta una dintre ultimele sale fregate, precum si un submarin cu propulsie diesel. In portul Qingdao se afla Statul major al flotei chineze din nord.

Modernizarea flotei chineze atrage atentia strategilor Pentagonului si Congresului, care sunt preocupati de eforturile chineze in ceea ce priveste productia de rachete balistice si de croaziera, susceptibile de a ameninta puterea navala si aeriana americana in Pacific.

In timpul vizitei sale, Panetta a adoptat un ton conciliant, oferind Chinei posibilitatea de a lucra cu SUA ca un partener pentru a raspunde amenintarilor comune, cum ar fi catastrofele naturale sau pirateria.

Miercuri, paisprezece nave guvernamentale chineze se aflau in apropierea arhipelagului japonez Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu, a anuntat paza de coasta japoneza.

Celor 11 nave care au ajuns marti li s-au alaturat miercuri alte trei nave. Aceasta flotila, supravegheata indeaproapre de ambarcatiunile pazei de coasta japoneze, navigheaza in continuare la limita zonei pe care Tokyo o considera ca facand parte din apele sale teritoriale in jurul acestui grup de insule din Marea Chinei de Est.

Tensiunea era ridicata in jurul arhipelagului. Potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun, paza de coasta nipona ar fi trimis in zona circa 50 de nave, dar un purtator de cuvant al acestui corp a refuzat sa confirme informatia, invocand "motive de securitate".

Mii de chinezi au iesit din nou pe strazi marti in mai multe orase din sudul tarii pentru a cere restituirea acestor insule Chinei.