Curtea de Casatie din Roma a confirmat miercuri pedepsele pronuntate in apel si in contumacie impotriva a 23 de agenti ai CIA judecati pentru rapirea in 2003 a unui imam egiptean, la Milano, relateaza AFP.

In decembrie 2010, cei 23 de agenti fusesera condamnat de Curtea de Apel la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre sapte si noua ani, cea mai grea pedeapsa revenindu-i fostului sef al CIA din Milano, Bob Seldon Lady.

In prima instanta, pedepsele erau cuprinse intre 5 si 8 ani de inchisoare.

Toti acesti agenti au parasit Italia iar ministerul Justitiei va cere Statelor Unite extradarea lor. O ordonanta de sechestru asupra casei lui Lady, situata pe teritoriul italian, a fost pronuntata.

In schimb, Curtea de Casatie ca cerut ca fostul sef al serviciilor militare italiene (Sismi), Nicolo Pollari, si adjunctul sau Marco Mancini sa fie rejudecati de Curtea de Apel.

In conditiile in care parchetul ceruse 12 si respectiv 10 ani de inchisoare impotriva lor, cei doi au fost achitati in prima instanta, decizie confirmata in apel.

In prima instanta, tribunalul renuntase la urmaririle impotriva lor, apreciind ca sunt protejati de "secretul de stat" si nu pot fi judecati.

Guvernul lui Silvio Berlusconi, urmat de cel al lui Romano Prodi, au invocat secretul de stat in acest dosar.

Imamul egiptean Abu Omar, pe numele sau adevarat Osama Hassan Nasr, erau membri ai opozitiei islamiste radicale si beneficiau de azil politic in Italia.

El a fost rapit pe o strada din Milano in 17 februarie 2003 in cursul unei operatiuni coordonate intre Sismi si CIA, fiind ulterior transferat in Egipt. Avocatii sai spun ca a fost torturat in inchisoarea de inalta securitate in care a fost inchis in Egipt.