India a testat cu succes miercuri o racheta cu o raza de actiune de 4.000 km, care poate transporta ogive nucleare, a anuntat agentia insarcinata cu tehnologiile militare (DRDO), la doua zile dupa ce rivalul sau, Pakistanul, a testat si el o racheta, scrie AFP.

Lansata din statul Orissa (est), Agni-IV, care este a doua racheta ca importanta, in termeni de raza de actiune, de care dispune India, a fost testata pentru a treia oara. Primul zbor de incercare al acestei rachete cu doua trepte, in 2010, a fost marcat de probleme tehnice, in timp ce al doilea test a fost incununat de succes.

"Agni-IV a fost testata la capacitatea sa maximala de 4.000 km portanta si a fost un succes", a precizat purtatorul de cuvant al agentiei, Ravi Gupta, care a insistat asupra faptului ca nu este vizata o tara anume.

"Niciuna dintre rachetele noastre nu vizeaza in mod specific o tara. Suntem o natiune pasnica, ce nu a atacat niciodata o alta tara, de milenii", a spus el.

Armata pakistaneza a anuntat luni ca a testat cu succes o racheta cu raza scurta de actiune cu capacitate nucleara (700 km).

Acesta este primul test din iunie pentru Pakistan, dupa o serie de lansari in primavara, declansate de testarea cu succes, de catre vecinul si rivalul India, a unei rachete cu raza lunga de actiune, Agni V, capabila si ea sa transporte ogive nucleare.

India si Pakistanul, singura putere nucleara din lumea musulmana, au avut trei confruntari militare de la declararea independentei, concomitent, a celor doua tari, in 1947, dupa ce Imperiul britanic colonizase Indiile.

Cela doua tari rivale au obtinut arma nucleara, oficial, la sfarsitul anilor 1990 si poarta, de atunci, un razboi al comunicatiilor de fiecare data cand cealalta testeaza o racheta.

In aprilie 2012, India a efectuat primul sau tir reusit de incercare al unei rachete cu raza lunga de actiune, Agni V, cu capacitate nucleara, capabila sa atinga China si tari non-asiatice, un avans major care o plaseaza in grupul inchis tarilor care detin rachete balistice intercontinentale.

Agni V are o raza de actiune de 5.000 km (clasa IRBM de rachete 'intermediare, cu raza mai mica de 6.400 kilometri).

Doar cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Rusia, Franta, Statele Unite, Marea Britanie) sunt dotati in prezent cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o portanta de peste 5.500 de km.

In timp ce rachetele cu raza scurta Agni I si II (pana la 2.500 km) au fost concepute pentru a viza Pakistanul, versiunile urmatoare sunt percepute drept mijloace de disuasiune fata de China.