Silvio Berlusconi afirma ca Nicolas Sarkozy era o persoana "a carei aroganta depaseste inteligenta", scrie AFP.

"Fostul presedinte Nicolas Sarkozy era o persoana a carei aroganta depaseste inteligenta. Era suparat pe mine", spune fostul premier italian, intr-un interviu realizat de directorul cotidianului Il Giornale, care apartine familiei Berlusconi.

Il Cavaliere a explicat ca Nicolas Sarkozy s-a infuriat in contextul nominalizarii italianului Mario Draghi in fruntea Bancii Centrale Europene (BCE).

Parisul a sustinut candidatura lui Draghi in locul lui Jean-Claude Trichet in fruntea BCE dar astepta in schimb ca Italia sa obtina plecarea lui Lorenzo Bini Smaghi din directoratul bancii, pentru a lasa un loc liber unui francez.

Acest acord a fost decis intre Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi in cadrul unui summit franco-italian care a avut loc la Roma in aprilie 2011, dar Bini Smaghi a refuzat pana in luna noiembrie sa demisioneze, creand o tensiune intre cele doua tari.

"Francezii l-au pedepsit pentru aroganta sa", a adaugat Berlusconi, evocand infrangerea electorala a lui Nicolas Sarkozy in fata lui Francois Hollande.

Silvio Berlusconi si Nicolas Sarkozy nu au avut niciodata relatii foarte amicale, Il Giornale acuzand-o in iulie 2009 pe Carla Bruni, sotia presedintelui francez, de "mitocanie" pentru faptul ca a ignorat reuniunile organizate pentru sotiile liderilor G8, printre care figura si o intalnire cu Papa.

Il Cavaliere nu a uitat nici zambetele schimbate de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, cand au fost intrebati in octombrie 2011, la Bruxelles, despre cata incredere au in seful guvernului italian, si care au fost percepute drept o umilinta.

Dar nici actualul presedinte francez Francois Hollande nu se bucura de favorurile lui Silvio Berlusconi, care crede ca, "cu un guvern de stanga, Franta va sfarsi rapid ca noi", facand aluzie la recesiunea care afecteaza in prezent peninsula.