Una dintre vocile grele ale coalitiei de centru-dreapta aflata la putere in Portugalia, seful diplomatiei, Paulo Portas, a preconizat duminica o revizuire a masurilor de austeritate impotriva carora au protestat cateva sute de mii de oameni in ziua precedenta, scrie AFP.

"Guvernul trebuie sa aiba o pozitie de deschidere pentru a evalua situatia cu partenerii sociali si institutiile tarii", a spus Portas, liderul conservatorilor din Partidul Popular (CDS-PP), care face parte din coalitia aflata la putere, alaturi de Partidul Social Democrat al premierului Pedro Passos Coelho.

Passos Coelho a anuntat saptamana trecuta noi masuri pentru a intari austeritatea, care prevad in special o majorare de 7% a cotizatiilor salariale, ceea ce echivaleaza cu pierderea a cel putin unui salariu lunar.

A urmat o avalansa de critici care au culminat sambata cu manifestatii de o rara amploare la Lisabona si in alte 30 de orase ale tarii.

Portas a subliniat ca, desi se opune noilor masuri, refuza sa rupa coalitia pentru a "nu provoca o criza de guvernare si un haos susceptibil sa ruineze eforturile portughezilor".

Portugalia, afectata de o grava criza economica, a obtinut in mai 2011 un credti exceptional de 78 de miliarde de euro si aplica de atunci un riguros program de reforme si de austeritate.

Pana la manifestatiile de sambata, populatia parea sa se fi resemnat dar ultimele masuri de austeritate au amplificat sensibil nemultumirea sociala. Cel mai mare sindicat portughez, CGTP, a anuntat organizarea unui mare miting in 29 septembrie, in capitala.