Iranul este pregatit sa distruga Israelul in cazul unui atac israelian impotriva siturilor sale nucleare, dar si sa atace bazele americane din regiune, a afirmat comandantul sef al Gardienilor Revolutiei, intr-un nou avertisment lansat duminica, scrie AFP.

In cazul unui atac impotriva Iranului, "nimic nu va mai ramane din Israel, tinand cont de talia mica a acestei tari si de capacitatile noastre balistice", a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, seful acesti arme de elita a regimului islamic iranian, intr-una dintre rarele sale conferinte de presa.

"Nicio regiune a Israelului nu va fi scutita, si acest lucru ar trebui sa fie un motiv descurajare" pentru statul evreu, a spus seful Pasdaran, care controleaza in special rachetele iraniene capabile sa loveasca Israelul in cazul unui conflict.

Liderii israelieni au amenintat in mai multe randuri ca vor ataca siturile nucleare ale Teheranului daca sanctiunile si eforturile comunitatii internationale nu reusesc sa convinga Iranul sa stopeze activitatile nucleare sensibile.

Pentru generalul Jafari, "Statele Unite au multe vulnerabilitati in jurul Iranului si bazele lor sunt la indemana rachetelor noastre".

Avand in vedere aceste motive, el considera ca un atac al Israelului este improbabil. Israelul "nu va reusi sa convinga Statele Unite sa se asocieze intr-un atac impotriva Iranului" iar statul evreu "nu va ataca fara unda verde de la americani".

"Daca un conflict care implica Republica islamica izbucneste in regiune, aceasta va avea evident consecinte asupra stramtorii Ormuz", pe unde tranziteaza o treime din traficul maritim petrolier mondial, "si asupra pietei energiei", a continuat comandantul iranian.

El a reamintit ca Iranul "are si alte mijloace de actiune, in special prin sustinerea musulmanilor", o aluzie voalata la Hezbollahul libanez care s-a declarat pregatit sa atace Israelul pentru a ajuta Teheranul intr-un eventual conflict.