Vulcanul Fuego din Guatemala a inceput joi sa erupa autoritatile fiind nevoite sa inceapa procedurile de evacuare a cel putin 33.000 de persoane din satele din jur. Pana la ora actuala 10.000 de oameni au fost evacuati. Potrivit AFP, este una dintre cele mai puternice actuivitati inregistrata de vulcanul guatemalez in ultimul deceniu, coloanele de fum si cenusa fiind vizibile din capitala aflata la o distanta de 75 de kilometri.

Eruptia vulcanului Fuego din GuatemalaFoto: Agerpres/AP

Deja "10.000 de persoane au fost evacuate (...). In total este prevazut ca vor fi peste 33.000", a declarat purtatorul de cuvant al Serviciilor de Preventie a Catastrofelor, David de Leon.

Coloane de fum si cenusa erau vizibile din capitala Ciudad de Guatemala si de pe autostrata Pacificului, aflata la 20 de kilometri de crater. Conducatorii auto au semnalat un imens nor de cenusa care iesea dintr-o latura a vulcanului, situat intre districtele Chimaltenango, Escuintla si Sacatepequez, in sud-estul orasului Guatemala.

"Acest tip de eruptie este mai puternic decat cel normal si nu a mai fost observat in ultimii ani, de aceea am declansat codul portocaliu (de pericol)" in imprejurimile vulcanului aflat in vestul tarii, a declarat pentru presa locala Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie.

Acesta a adaugat ca, din cauza exploziei puternice, cenusa a cazut peste mai multe sate iar o coloana de cenusa s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la cativa kilometri distanta.

Oamenii au fost evacuati cu autocare folosite de plantatiilor de trestie de zahar si cu camioane de transport animale si bunuri, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al pompierilor din zona, Mariano Lam.

Lam a mai declarat ca multi locuitori refuza sa isi paraseasca casele si "au hotarat sa ramana la fata locului pe propriul risc".

Pentru a complica situatia, "ploi abundente sunt semnalate in zonele din apropierea vulcanului iar formarea unor eventuale lahare (curgeri de noroi amestecat cu cenusa vulcanica intalnite in eruptii vulcanice insotite de ploi abundente) este supravegheata pentru a putea fi luate masuri de preventie pe autostrazi si rauri", a precizat purtatorul de cuvant al Serviciilor Publice de Preventie a Catastrofelor.

La 3 septembrie, autoritatile au declansat un cod galben in zona dupa ce vulcanul al carui crater ajunge la 3.763 de metri a inregistrat cea de-a treia si cea mai puternica eruptie din acest an.