Arheologii britanici ar putea fi pe punctul de a rezolva un mister secular, dupa ce au descoperit un schelet strapuns de o sageata si cu maformatii ale coloanei in locul in care cautau ramasitele regelui Angliei Richard al III-lea, ultimul din dinstia Plantagenetilor (1483-85), relateaza AFP.

Arheologii au inceput sa faca sapaturi de cateva saptamani intr-o parcare din Leicester unde ar fi trebuit sa se afle capela in care a fost ingropat regele, mort in batalia de la Bosworth, in apropiere de Leicester, in 1485. Un deces care a pus punct Razboiului Celor doua Roze, familia York, a carei emblema era un trandafir alb, si familia Lancaster, a carei emblema era un trandafir rosu. Richard al III-lea facea parte din familia York.

Capela a fost demolata in secolul al XVI-lea si localizarea sa exacta a ramas necunoscuta. Cercetatorii de la universitatea din Leicester cred ca ea se afla pe locul in care se astazi este o parcare a consiliului municipal.

"Nu putem inca spune ca l-am gasit pe Richard al III-lea, ci ca incercarile de cautare a lui Richard al III-lea au intrat intr-o noua faza", a comentat Richard Taylor, unul dintre acesti experti.

Corpul, care este bine conservat, prezinta cateva detalii esentiale: capul de metal al unei sageti a fost gasit intre vertebre. Partea din spate a craniului este sparta, aparent in urma unei lovituri cu o lama de otel, iar scheletul prezinta malformatii ale coloanei vertebrale, provocate de o scolioza severa si perfect compatibile, spune expertii britanici, cu descrierea regelui datand din perioada in care acesta traia.

Richard Buckley, care a condus echipa de cercetatori, a precizat ca scheletul, care apartine unui barbat, a fost ingropat fara cosciug, invelit doar intr-un giulgiu.

"Este atat de neobisnuit", a comentat el, subliniind ca nu este sigur 100% ca este vorba de rege. "Este un candidat foarte serios, dar trebuie sa mai asteptam cateva saptamani, pentru analizele ADN", a adaugat acesta.

Analizele, efectuate asupra dintilor si a unui femur, vor fi comparate cu ADN-ul lui Michael Ibsen, un descendent direct al surorii lui Richard al III-lea Anne de York.