Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut pentru opiniile sale eurosceptice, a respins "cu fermitate" joi propunerea lansata cu o zi in urma de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind crearea unei federatii a statelor-natiuni in Europa, scrie AFP.

"Resping cu fermitate aceasta idee a lui Jose Barroso", a afirmat Klaus, intr-un interviu acordat cotidianului Pravo.

"Singurul lucru pe care il apreciez in propunerea sa este ca actualii protagonisti ai aprofundarii integrarii europene au marturisit pentru prima oara cu glas tare obiectivele lor reale", a adaugat el.

"In 2004, am aderat la Uniunea Europeana si nu la o federatie ion care vom deveni o provincie fara importanta", a argumentat seful statului ceh.

Barroso a pledat miercuri pentru transformarea Uniunii Europene intr-o federatie a statelor-natiuni, printr-un nou tratat, un subiect sensibil in conditiile in care opinia publica se indeparteaza de proiectul european.

"Cu siguranta, nu!", a raspuns Vaclav Klaus la intrebarea daca Cehia va intra intr-o astfel de federatie.

Potrivit acestuia, UE ar trebuie sa se "schimbe in sens invers celui propus de Barroso".

Seful Comisiei Europene a afirmat ca va prezenta o "schita" a acestei noi arhitecturi inaintea viitoarelor alegeri europene din 2014.

Aceasta federatie a statelor-natiuni ar trebui sa fie, potrivit acestuia, "o uniune intre statele membre si nu impotriva statelor membre". Barroso a negat ca doreste sa infiinteze un "super stat" supranational.