Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, respinge cu fermitate o federatie a statelor-natiuni: Cu siguranta, nu!
"Resping cu fermitate aceasta idee a lui Jose Barroso", a afirmat Klaus, intr-un interviu acordat cotidianului Pravo.
"Singurul lucru pe care il apreciez in propunerea sa este ca actualii protagonisti ai aprofundarii integrarii europene au marturisit pentru prima oara cu glas tare obiectivele lor reale", a adaugat el.
"In 2004, am aderat la Uniunea Europeana si nu la o federatie ion care vom deveni o provincie fara importanta", a argumentat seful statului ceh.
Barroso a pledat miercuri pentru transformarea Uniunii Europene intr-o federatie a statelor-natiuni, printr-un nou tratat, un subiect sensibil in conditiile in care opinia publica se indeparteaza de proiectul european.
"Cu siguranta, nu!", a raspuns Vaclav Klaus la intrebarea daca Cehia va intra intr-o astfel de federatie.
Potrivit acestuia, UE ar trebuie sa se "schimbe in sens invers celui propus de Barroso".
Seful Comisiei Europene a afirmat ca va prezenta o "schita" a acestei noi arhitecturi inaintea viitoarelor alegeri europene din 2014.
Aceasta federatie a statelor-natiuni ar trebui sa fie, potrivit acestuia, "o uniune intre statele membre si nu impotriva statelor membre". Barroso a negat ca doreste sa infiinteze un "super stat" supranational.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Ce nu a reusit Napoleon sau Hitler reuseste Merkel.
Razboaiele sunt economice iar cand intalnesti lideri care se pleaca pentru a nu isi pierde confortul personal si puterea in tarisoara lui problema este rezolvata.
O uniune puternica inseamna simplificare, unitate, pozitie internationala unica, disciplina unica si proiecte grandioase de infrastructura si energetice.
Daca nimeni nu cedeaza suveranitatea, atunci cheltuiala actuala cu institutiile europene nu-i justificata. Trebuie sa riscam acum uniunea. Daca unitatea se va rupe in timp, daca uniunea deplina e un vis aparut prea devreme, asta ramine de vazut. Pina nu riscam, nu vom afla. Iar daca batem pasul pe loc, visul european va pierde tot mai multi sustinatori.
Criza economica ne obliga sa luam o decizie radicala acum. Ori desfiintam toata cheltuiala cu birocratia de la Bruxelles, ori regionalizam toata Europa si ne unim complet, fara pretentii de suveranitate locala.
Ideea e ca nici un popor nu trebuie sa ceara drepturi speciale. Orice drept, beneficiu, obligatie sau principiu e valabil pentru toata lumea.
Daca cei saraci se asteapta la ajutoare "fara numar" de la cei bogati, atunci asta n-ar fi uniune, ci santaj. O asemenea haita europeana s-ar putea constitui doar daca ar avea capitala la Moscova.
Cat despre comparatia cu Romania , Cehia este mult peste Romania noi nu prea avem nimic dar pretentii " cacaru " :) !