Liberalii olandezi (VVD), condusi de premierul in exercitiu, Mark Rutte, s-au clasat pe primul la alegerile legislative anticipate desfasurate miercuri, obtinand 41 de mandate (31 in urma cu doi ani) din totalul de 150 ale Camerei inferioare a Parlamentului de la Haga, informeaza agentiile internationale de presa la finalul numararii voturilor, anunta Agerpres.

Pe locul secund se afla laburistii (PvdA) care, sub conducerea lui Diederik Samsom, au reusit sa-si adjudece 39 de mandate (30 anterior). Socialistii lui Emile Roemer (extrema stanga eurosceptica) s-au situat pe pozitia a treia cu acelasi numar de mandate, 15, ca la precedentele alegeri din 2010.

Tot 15 mandate a obtinut si formatiunea de extrema dreapta condusa de Geert Wilders - islamofob, eurofob si militant pentru iesirea Olandei din zona euro-, insa acest rezultat este vazut ca o infrangere usturatoare pentru partidul care in urma cu doi ani obtinuse 24 de voturi.

In Olanda, postul de premier revine, traditional, liderului formatiunii care s-a situat pe primul loc la parlamentare, dar formarea unui guvern de coalitie ar putea dura mai multe saptamani sau chiar luni.

In pofida evidentelor divergente de opinii cu privire la austeritatea bugetara, analistii preconizeaza ca liberalii se vor alia cu laburistii, in cadrul unei "coalitii violete", dupa cum a mai fost cazul in perioada 1994-2002.