Un oficial libian sustine ca protestul de la consulatul din Benghazi, in urma caruia si-a pierdut viata ambasadorul american din aceasta tara, a degenerat in momentul in care garzile americane au tras asupra manifestantilor, scrie AFP.

Potrivit lui Wanis al-Charef, ministru adjunct de interne insarcinat cu regiunea de Est, "criminali si oameni care incearca sa semene razboiul si sa destabilizeze situatia securitara s-au infiltrat printre manifestantii impotriva filmului care ofenseaza profetul".

"Situatia a degenerat si tensiunea a crescut in jurul consulatului cand garzile americane au tras in directia manifestantilor", a adaugat el.

Potrivit acestuia, "manifestantii voiau sa smulga drapelul american si sa manifesteze pasnic, fara a avea intentia de a lua cu asalt consulatul".

"Focurile de arma din consulat au suscitat furia manifestantilor care au atacat consulatul, ceea ce a dus la moartea a doi americani", a spus el, fara sa explice originea armelor utilizate in atac.

Acesta a afirmat ca a "ordonat elementelor securitatii libiene sa se retraga din loc pentru a prezerva viata libienilor" si pentru a evita confruntari sangeroase precum cea din 2006, cand zece manifestanti au fost ucisi de fortele de securitate libiene, in momentul in care incercau sa atace o cladire pentru a protesta fata de caricaturile profetului Mahomed.

"Prin urmare, am evacuat diplomatii si functionarii consulatului american spre un loc apropiat pe care il credeam sigur. Dar a existat un atac asupra acestui loc din cauza unei infiltrari in fortele de securitate libiene, ceea ce a condus la moartea altor doi" americani.

Potrivit acestuia, 32 de cetateni americani si ramasitele celor patru decedati au fost dusi la aeroportul din Benghazi.

Oficialul libian nu a precizat cand si unde a fost ucis ambasadorul Chris Stevens.