Filmul "Inocenta musulmanilor", care a provocat violente manifestatii in Egipt si in Libia, inclusiv uciderea ambasadorului american, la Benghazi, se doreste o descriere a vietii profetului Mahomed, evocand in special temele homosexualitatii si pedofiliei, scrie AFP.

Mahomed, in filmul lui Sam BacileFoto: Captura YouTube

Fragmente din acest film cu buget redus, cu costume de amatori, un scenariu confuz si decoruri artificiale, au fost postate pe internet sau difuzate de televiziuni private.

Actori vorbind engleza cu accent american ii prezinta pe musulmani ca fiind imorali si violenti, luand in deradere profetul Mahomed, care este prezentat drept un afemeiat care aproba abuzarea sexuala a copiilor.

Musulmanii considera o ofensa prezentarea de orice natura a profetului Mahomed. In 2005, publicarea a 12 caricaturi intr-un ziar danez a generat revolte in numeroase tari musulmane.

Mii de egipteni au protestat marti seara in fata ambasadei americane, rupand steagul american. Organizatii ale crestinilor copti din Egipt au chemat membrii comunitatii sa protesteze impotriva acestui film miercuri, tot in fata ambasadei.

Potrivit presei egiptene si predicatorilor musulmani radicali, copti care traiesc in Statele Unite ar fi implicati in realizarea acestui film.

Fratia Musulmana, cea mai mare forta politica din Egipt, din care provine si presedintele Mohamed Morsi, a lansat si ea un apel la proteste, pentru ziua de vineri.

Ambasadorul Statelor Unite in Libia si trei functionari americani au fost ucisi marti intr-un atac impotriva consulatului din Benghazi de oameni care protestau impotriva acestui film.

Filmul a fost produs si realizat de un dezvoltator imobiliar israeliano-american in varsta de 54 de ani, originar din California, Sam Bacile, care descrie islamul drept un "cancer" si o religie a urii, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Sam Bacile a precizat pentru cotidianul economic american ca a produs acest film cu cinci milioane de dolari primiti de la aproximativ o suta de donatori evrei, al caror nume a refuzat sa-l precizeze.

El spune ca a lucrat cu 60 de actori si o echipa de 45 de persoane pentru a realiza, in California, in trei luni, acest film de doua ore. "Filmul este politic. Nu religios", spune el.

Lung-metrajul a fost sustinut si de controversatul pastor american Terry Jones, care si-a atras numeroase critici dupa ce a ars un exemplar al Coranului si s-a opus deschis construirii unei moschei in apropiere de Ground Zero, la New York.

"Este o productie americana, care nu are ca obiectiv atacarea musulmanilor ci sa prezinte ideologia distructiva a islamului", spune el, intr-un comunicat publicat de WSJ.