UPDATE (ora 10:15) Curtea Constitutionala germana a autorizat miercuri adoptarea de catre administratia de la Berlin a celor mai recente mecanisme de salvare ale Zonei Euro: Mecanismul European de Stabilitate (MES) si Tratatul privind Stabilitatea Coordonarea si Guvernanta (TSCG) in cadrul Uniunii Economice si Monetare, informeaza AFP.

Curtea Constitutionala a GermanieiFoto: arhiva proprie

Totodata, judecatorii au stabilit o limita a implicarii financiare a Germaniei in infiintarea MES. Potrivit Curtii Constitutionale germane, fondurile acordate de Germania nu pot sa depaseasca 190 miliarde de euro. O modificare a sumei nu se poate face decat cu aprobarea Parlamentului german, au precizat judecatorii Curtii supreme de la Karlsruhe.

Presedintelui german Joachim Gauck a primit astfel permisiunea de a semna documentele care legifereaza Mecanismul European de Stabilitate si Tratatul de Stabilitate in cadrul Uniunii Economice si Monetare adoptat de Parlamentul german la sfarsitul lunii iunie.

"Cea de a doua camera a Curtii Constitutionale federale a respins amendamentul care stipula ca o ratificare a MES nu poate fi admisa decat daca exista garantii in conformitatea cu legea internationala", a explicat Curtea.

Astfel, guvernul de la Berlin are permisiunea de a participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din Zona Euro.

Curtea Constutionala din Germania a respins anterior o ultima incercare de a amana decizia sa cu privire la fondul permanent de salvare a zonei euro. Aceasta hotarare semnifica faptul ca decizia indelung asteptata a Curtii asupra ratificarii Mecanismului European de Stabilitate va fi luata miercuri, asa cum a fost prevazut initial, relateaza Der Spiegel.

Un alt obstacol in drumul liderilor europeni spre contracararea crizei din zona euro a fost depasit. Curtea Constitutionala a Germaniei a respins o noua petitie, apartinand lui Peter Gauweiler, un membru al parlamentului german. Curtea a discutat petitia lui Gauweiler in dupa-amiaza zilei de luni si si-a anuntat decizia la inceputul zilei de marti.

Decizia semnifica faptul ca, miercuri, Curtea isi va anuta decizia indelung asteptata privind Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, asa cum a fost planuit initial.

Gauweiler, un membru al partidului conservator Uniunea Crestin-Sociala (CSU), a incercat sa amane decizia Curtii asupra MES solicitandu-i acesteia sa tina o alta sedinta. El a argumentat in petitie ca anuntul facut saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana, care a spus ca va achizitiona cantitati nelimitate de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro aflate in dificultate, creste riscul financiar al contribuabililor.

De asemenea, el a spus ca operatiunile BCE nu fac obiectul niciunui control parlamentar.

Acest lucru, spune Gauweiler, "a creat cu totul o noua situatie" pe care Curtea trebuie sa o ia in considerare atunci analizeaza petitiile originale impotriva MSE si pactului fiscal.

"Aproape toate discutiile care au avut loc pana acum sunt invalide", a afirmat el.

Gauweiler dorea ca ratificarea MSE din partea Curtii Constitutionale sa fie amanata pana cand BCE va reveni asupra deciziei sale de achizitionare a obligatiunilor suverane. El a argumentat ca, daca este necesar, Curtea ar trebui sa isi amane hotararea programata pe 12 septembrie privind fondul de salvare.

MES are o valoarea totala de 500 de miliarde de euro si, cum Germania contribuie la acest fond cu 27%, o ratificare din partea Germaniei este esentiala.

Aditional verdictului asupra MES, Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte si asupra noului tratat fiscal, adoptat in intentia de a forta guvernele din zona euro sa adopte o disciplina bugetar mai stricta.

Posibilitatea unei amanari a deciziei din partea Curtii a creat incertitudine la Berlin si Bruxelles. MSE este un element esential in abordarea liderilor europeni privind lupta impotriva crizei din zona euro si a fost initial prevazut ca acesta sa fie operational incepand cu 1 iulie, iar o noua amanare poate perturba pietele financiare.

Totusi, cea mai mare parte a politicienilor de la Berlin, inclusiv cancelarul Angela Merkel, considera ca decizia de miercuri a Curtii va fi in favoarea ratificarii MSE.