UPDATE Ora 12:30 Ambasadorul Statelor Unite in Libia, J. Christopher Stevens, si trei functionari americani au fost ucisi marti seara in atacul asupra consulatului din Benghazi, in estul Libiei, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial al ministerului libian de interne.

Ambasadorul american Christopher StevensFoto: Reuters

"Ambasadorul a fost ucis precum si trei alti functionari", a declarat ministrul adjunct de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmata intr-un tweet de vicepremierul libian Moustapha Abou Shagour.

H. Clinton anuntase anterior ca un agent de la Departamentul de Stat a fost ucis in atacul de la Benghazi. Manifestanti inarmati au atacat consulatul american de la Benghazi in estul Libiei, pentru a denunta un film ofensator la adresa Islamului conform acestora.

"Manifestanti au atacat consulatul american de la Benghazi. Acestia au tras in aer inainte de a intra in cladire", a declarat pentru AFP ministrul adjunct libian de Interne responsabil pentru regiunea estica, Wanis al-Charef.

Intrebata de AFP, o sursa din cadrul ambasadei americane de la Tripoli a confirmat "atacul", fara a da detalii.

"Din nefericire, consulatul de la Benghazi a fost atacat", a declarat aceasta sursa aflata sub anonimat..

La scurt timp, un martor a declarat ca manifestantii au incendiat consulatul, potrivit Mediafax.

"Zeci de manifestanti au atacat consulatul si l-au incendiat", a declarat Omar, un locuitor al Benghazi care se afla la fata locului, afirmand ca s-au auzit focuri de arma in perimetrul cladirii.

Un alt martor a confirmat focurile de arma din apropierea consulatului, adaugand ca barbati inarmati au blocat strazile care duc la consulat.

Acest film a provocat proteste si in Egipt, unde mii de manifestanti adunati marti seara in fata ambasadei Statelor Unite din Cairo au sfasiat drapelul american.

Aproape 3.000 de manifestanti, in majoritate salafisti si suporteri de fotbal, s-au adunat pentru a protesta impotriva unui film produs de egiptenii de religie copta care traiesc in Statele Unite si care, potrivit manifestantilor, il insulta pe profetul Mahomed.

Aproximativ zece persoane au escaladat zidul ambasadei si unui dintre ei a smuls drapelul american, care a fost apoi sfasiat si inlocuit cu un imens drapel negru pe care era inscrisa profesiunea de credinta musulmana.