Autoritatile chineze au deschis o ancheta pentru a verifica daca peste 20 de copii au fost hraniti cu orez transgenic, servind astfel drept cobai in cadrul unor experimente efectuate de cercetatori chinezi si americani, a anuntat marti agentia oficiala China Noua, citata de AFP.

Centrul chinez pentru controlul si preventia bolilor a suspendat deja un cercetator, Yin Shi'an, pentru implicarea sa in acest proiect, dupa aparitia unor plangeri potrivit carora acest orez a fost dat copiilor, a adaugat agentia de presa.

ONG Greenpeace s-a aflat la originea acestor plangeri. Intr-un comunicat publicat in august, organizatia a afirmat ca orez modificat genetic pentru a reduce carentele de vitamina A a fost folosit pentru hranirea a 24 de copii cu varste cuprinse intre sase si opt ani in 2008, in cadrul unor experimente efectuate in provincia Hunan.

Potrivit Greenpeace, cercetatorii americani implicati sunt afiliati la un centru de nutritie al universitatii Tufts din Boston.

"Este incredibil de deranjant sa descoperi ca un organism de cercetare american a folosit copii chinezi drept cobai pentru hrana modificata genetic", a acuzat organizatia.

Centrul chinez pentru controlul si preventia bolilor a negat ca si-a dat acordul sau ca a participat la aceste texte, potrivit Xinhua.

Partizanii acestui orez OGM, a carui culoare variaza de la galben la portocaliu, afirma ca acest produs reduce mortalitatea infantila oferind vitamina A copiilor care sufera de aceasta carenta.