Guvernul japonez a anuntat luni ca va cumpara grupul de insule din Marea Chinei Orientale care sunt ferm revendicate de China, atragand un avertisment ferm din partea Beijingului, scrie AFP.

"In cadrul unei reuniuni ministeriale, am convenit sa revenim proprietarii a trei dintre insulele Senkaku cat mai curand posibil", a declarat purtatorul de cuvant Osamu Fujimura, care a folosit numele japonez a acestui mic arhipelag denumit Diaoyu de China.

Fujimura a precizat ca guvernul a ajuns vineri la un acord cu proprietarii, o familie privata japoneza, dar a refuzat sa divulge pretul de cumparare.

Potrivit presei, suma ar putea fi de circa 2,05 miliarde de yeni (20,4 milioane de euro).

Decizia de a achizitiona aceste insule, care se afla in mod formal in posesia garzii de coasta japoneza, urmareste sa asigure "prezervarea lor in liniste si stabilitate", a continuat purtatorul de cuvant.

Acest grup de insule nelocuite, situat la 2.000 km sud-vest de Tokyo si la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care le reclama si el, se afla in centrul actualei deteriorari a relatiilor dintre Japonia si China.

Sambata trecuta, China avertizase ferm Japonia ca nu va reveni asupra revendicarilor sale.

La cateva ore dupa anuntul japonez, premierul chinez Wen Jiabao si-a reafirmat clar pretentiile asupra acestui arhipelag.

"Insulele Diaoyu sunt parte integranta a teritoriului chinez. Guvernul si poporul chinez nu vor ceda niciodata nici macar un centimetru patrat in ceea ce priveste chestiunile de suveranitate si teritorii", a spus el, citat de agentia oficiala de presa China Noua.

Beijingul l-a convocat imediat pe ambasadorul nipon pentru a "protesta ferm", potrivit unui comunicat al ministerului chinez al Afacerilor Externe.

In august, militanti pro-Beijing au debarcat pe una dintre insulele disputate. Ei au fost rapid arestati si expulzati de autoritatile japoneze.

Cateva zile mai tarziu, 12 nationalisti japonezi au ridicat drapelul japonez pe aceeasi insula, pentru a reafirma apartenenta acesteia la Japonia.

Aceasta actiune a declansat manifestatii de mii de persoane in peste 20 de orase din China. Produsele japoneze, restaurantele si masinile nipone au fost luate tinta de manifestanti in unele orase.

Japonia l-a trimis de urgenta pe ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Tsuyoshi Yamaguchi, pentru a inmana o scrisoare din partea premierului nipon autoritatilor cineze, in scopul de a evita o escaladare a disputei.

La finele lunii august, masina ambasadorului Japoniei in China a fost atacata la Bejing de un barbat neidentificat care a smuls steagul japonez al vehiculului diplomatic.

Tokyo mai are un conflict teritorial, legat de alte insule, cu Coreea de Sud. Relatiile s-au degradat intre acesti doi importanti aliati ai Statelor Unite in regiune dupa ce presedintele sud-corean, Lee Myung-Bak, a vizitat insulele Dokdo, care sunt revendicate de Tokyo sub numele Takeshima.

In fata acestei degradari a situatiei regionale, secretarul american de stat Hillary Clinton a cerut duminica celor doua tari sa "calmeze jocul".