Grecia a creat un grup de lucru pentru a analiza arhivele nationale in vederea stabilirii valorii daunelor provocate de crimele naziste, bani care ar putea fi ceruti de la Berlin, a anuntat luni ministerul grec al Finantelor, citat de AFP.

Cei patru membri ai acestui grup vor trebui sa-si prezinte raportul pana cel tarziu la finele acestui an, a precizat ministerul, intr-un comunicat.

Ministrul adjunct al Finantelor, Christos Staikouras, evocase la inceputul acesti luni constituirea acestei echipe, ca raspuns la o interpelare parlamentara din partea opozitiei populiste de dreapta, Grecii Independenti.

Grecia a sustinut constant in ultimii ani ca isi revendica dreptul de a revendica reparatii materiale din partea Germaniei, o suma estima la 7,5 miliarde de dolari, apreciind ca a fost lezata in negocierile internationale din anii 50 legate de reparatiile pentru pagubele provocate de regimul nazist.

"Aceasta chestiune este in continuare in suspans (...), Grecia nu a renuntat niciodata la drepturile sale", afirmase Staikouras, in fata parlamentului, in coditiile in care Berlinul considera de mult inchis acest dosar.

Staikouras a facut insa apel la o abordare "realista, cu sange rece" in acest diferend in relatiile bilaterale, puternic afectate de criza din zona euro.

Chestiunea despagubirilor germane este frecvent pusa pe tapet de opozitie, atat de stanga radicala Syriza cat si de dreapta populista, in conditiile in care numerosi greci considera ca Germania este vinovata pentru politica de austeritate impusa tarii in schimbul programelor internationale de ajutor.