Kosovo accede, luni, la "suveranitate deplina" dupa ce se pronunta la Pristina anuntul de dizolvare a Grupului de orientare pentru Kosovo (ISG - International Steering Group). O sarbatoare este prevazuta in capitala kosovara la patru ani si jumatate de la proclamarea unilaterala a independentei de Serbia, relateaza AFP.

ISG (International Steering Group) a auntat ca dizolvarea sa va fi pronuntata luni, spre sfarsitul dupa-amiezii, marcand astfel "accesul Kosovo la suveranitate deplina", dovada a "sprijinului sau ferm pentru un stat democrat si multietnic".

Incetarea "supravegherii internationale" a Kosovo a fost decisa de ISG la inceputul lunii iulie, cu ocazia unei reuniuni ce a avut loc la Viena.

La Pristina, pregatirile erau in curs inca de duminica seara. In capitala kosovara a fost instalata o scena gigantica pe care vor evolua artisti din Kosovo, dar si din Albania, Macedonia si Bosnia-Hertegovina.

International Steering Group for Kosovo s-a format la la 17 februarie 2008, dupa razboiul din 1998-1999 dintre gherila separatista kosovara albaneza si fortele sarbe, fiind compus, la ora actuala din 25 de tari printre care Statele Unite si Turcia. ISG a sustinut, in pofida opozitiei Serbiei, independenta fostei provincii sarbe cu populatie majoritara de origine albaneza.

In primavara lui 1999, NATO a desfasurat, fara acordul Consiliului de Securitate al ONU, raiduri aeriene in Kosovo si Serbia fiind vizate obiective militare si civile, printre care si capitala sarba Belgrad. In urma desfasurarii de forte, armata sarba s-au retras din Kosovo.

Ulterior, mediatorul ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, a obtinut adoptarea unui proces de accedere a Kosovo la independenta "sub supraveghere internationala", cu o administratie a ONU, proces respins de Belgrad.

Din cauza ostilitatii Belgradului, procesul nu a fost aplicat in nordul Kosovo, unde se afla o importanta minoritate sarba care reprezinta 10% din populatia tarii( 1,8 milioane persoane), restul fiind de origine albaneza.

Imbunatatirea relatiilor cu Kosovo este principala conditie pe care Serbia, care a primit statutul de tara candidata la UE in luna martie, trebuie sa o indeplineasca pentru a deschide negocierile cu UE.

Totusi, decizia ISG nu va schimba actiunile in curs ale misiunii europene EULEX de politie si justitie, al carei mandat a fost prelungit la 12 iunie pana in 2014, si ale fortei NATO in Kosovo, KFOR.