Anchetatorii francezi si britanici investigheaza in continuare masacrul comis in aceasta saptamana in Alpii francezi, soldat cu moartea familiei al-Hilli. Potrivit unor informatii, preluate de presa britanica, intre care si ziarul The Daily Mail, capul familiei, inginerul britanic Saad al-Hilli, de origine irakiana, lucra pentru compania Surrey Satellites Technology Limited, anunta Agerpres.

Presa franceza se pare ca a tratat acest subiect ca un "fapt divers", un termen folosit pentru a descrie un element banal de stiri, cu toate ca intamplarea nefericita a tinut capul de afis al presei din Anglia, conform The Guardian. Liberation, ziar de stanga, a publicat un mic articol la pagina 14, sub titlul "Masacru inexplicabil in Haute-Savoie", in timp ce ziarul de centru-dreapta, Le Figaro a retrogradat povestea la pagina 8.

Aceasta companie a fost angrenata "intr-un proiect top secret" pentru European Aeronautic Defence and Space.

Surrey Satellites Technology este specializata in lansarea de sateliti militari si comerciali.

De asemenea, conform unor informatii, tatal inginerului Saad al-Hilli a fost in epoca o figura proeminenta a partidului Baas, la putere in Irak, inainte de invazia anglo-americana din 2003. Acesra a fugit din Irak la sfarsitul anilor 1970 dupa ce intrase in conflict cu Saddam Hussein.

Fetita de sapte ani care a supravietuit masacrului a iesit duminica din coma artificiala, in timp ce sora ei, de patru ani, care a fost gasita in viata sub cadavrul mamei sale, a fost transportata deja in Marea Britanie, unde familia locuia.

Zainab, considerata martor-cheie de catre anchetatori, grav ranita si spitalizata la o clinica din Grenoble (centru-est) a iesit din coma, insa se mai afla sub efectul sedativelor si nu poate fi deocamdata interogata, a declarat procurorul din Annecy, Eric Maillaud. Ea este singura care a vazut ucigasul sau ucigasii si ar putea sa-i descrie.

Patru persoane au fost executate, cu cel putin doua gloante in cap: doua femei si un barbat la bordul unui BMW, plus un ciclist care se pare ca este victima colaterala. Fetita de sapte ani a fost gasita nu departe de masina cu rani grave la cap si la umar. Una dintre femei era sotia inginerului britanic, in timp ce cealalta mai varsta avea cetatenie suedeza, conform anchetatorilor. Circa 25 de cartuse au fost gasite la locul crimei, ceea ce sugereaza ca au fost cel putin doi atacatori, estimeaza ei.