Statele Unite au plasat, vineri, pe lista neagra a organizatiilor "teroriste", reteaua talibana Haqqani, cu baza in Pakistan si apropiata gruparii Al-Qaida, aceasta fiind responsabila de o serie de atacuri antiamericane comise in Afganistan. Insurgentii afgani considera masura "fara efect", au anuntat acestia sambata, intr-un comunicat citat de AFP.

"Nu exista nicio entitate separata sau o retea numita Haqqani in Afganistan", afirma insurgentii, considerandu-l pe "onorabilul" Mawlawi (un titlu religios) Jalaluddin Haqqani "membru al consiliului director" al talibanilor si un asociat "loial si fidel" a Mollahului Omar, care conduce aceasta miscare, se arata in comunicat.

Statele Unite, utilizand acest "complot satanic", aceasta actiune "inumana si criminala", incearca sa "creeze si sa puna pe o lista neagra o entitate separata in randurile organizate si unificate" ale rebelilor, dar se expune "furiei musulmane", au avertizat talibanii.

Decizia Washington va fi "fara efect", au dat asigurari acestia in comunicatul difuzat prin intermediul Twitter.

Reteaua Haqqani, care isi are bastionul in Waziristanul de Nord, o provincie pakistaneza, este acuzata ca a comis cele mai complexe si sangeroase atentate din Afganistan in acesti ultimi ani, impotriva fortelor guvernamentale sau occidentale, in special in estul tarii, la frontiera cu Pakistanul.

Parintele retelei, Jalaluddin Haqqani, unul dintre principalii sustinatori ai americanilor in razboiul impotriva sovieticilor, cand acestia din urma au invadat Afganistanul, in anii '80, s-a aliat cu regimul taliban in 1996 si insurectiei islamiste care a urmat dupa caderea acestuia, in 2001.

El face parte din consiliul director al talibanilor si i-a jurat credinta Mollahului Omar.

Nascut in jurul anului 1942 in regiunea Khost (est), potrivit elementelor biografice ale Consiliului de Securitate al ONU, Jalaluddin Haqqani, care s-a confruntat cu probleme serioase de sanatate in ultima vreme, nu mai este acum decat un lider simbolic al miscarii pe care a creat-o si care este condusa acum de fiul sau Sirajuddin.

Mai multe zvonuri privind moartea lui Haqqani au au fost respinse de talibani. Fratele acestuia, Mohammed Haqqani, a fost ucis in februarie 2010 de o racheta trasa de o drona americana in Pakistan. Totodata, SUA promit pana la 5 milioane de dolari recompensa pentru informatii legate de fiul sau Sirajuddin.