CEO-ul grupului LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A.) Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europe potrivit topului Forbes din 2012, a anuntat sambata ca a solicitat cetatenie belgiana, invocand motive personale si de afaceri, relateaza Reuters.

Cu toate ca anuntul este facut la o zi dupa ce presedintele francez Francois Hollande a declarat ca va grabi impunerea unei noi taxe pentru persoanele cu averi foarte mari, Arnaul a tinut sa precizeze ca va continua sa plateasca taxe Frantei si ca isi va mentine si cetatenia franceza.

Hollande a provocat reactii aprise in februarie cand si-a anuntat planurile de a impune o taxa de 75% pe veniturile care depasesc 1 milion de euro pe an, taxa menita sa contribuie la diminuarea deficitului public al Frantei la 3% in 2013.

Bernard Arnault, care a emigrat in SUA in 1981 in timpul mandatului fondatorului Partidului Socialist din Franta Francois Mitterrand, a criticat in mai multe randuri planul fiscal initiat de Hollande si i-a spus miercuri premierului francez Jean-Marc Ayrault ca se opune initiativei.

"Contrar informatiilor publicate astazi, Bernard Arnault doreste sa clarifice faptul ca este si va continua sa fie un rezident fiscal al Frantei. Posibila acordare a cetateniei belgiene nu ii va schimba situatia sau hotararea de a dezvolta LVMH si de a crea locuri de munca in Franta", a anuntat omul de afaceri.

Potrivit Forbes, Arnault este cotat pe pozitia a patra in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 41 miliarde dolari. In decurs de un an, CEO-ul LVMH a avansat pe pozitia a patra de pe pozitia a 7 -a dupa ce compania si-a consolidat pozitia pe piata asiatica.

Presedintele Hollande si principalii ministri fdin Guvern au anuntat vineri ca intentioneaza sa impuna taxa pe averile foarte mari. "Francezii vor fi chemati sa faca un effort", a declarat Hollande. "Se vor face economii la buget si va fi necesara solidaritate, in special din partea celor cu salarii foarte mari care trebuie sa contribuie mai mult.

Premierul britanic David Cameron a declansat un razboi al declaratiilor cu reprezentantii francezi la summitul G20 organizat in iunie in Mexic dupa ce a promis sa "intinda covorul rosu" pentru firmele franceze in cazul in care Hollande va pune in practica planurile fiscale amintite.