Statul Islamic al Irakului (ISI), ramura Al-Qaida in aceasta tara, a revendicat, intr-un mesaj postat pe site-ul jihadist Honein, 131 de atacuri comise in cursul lunii de post a Ramadanului, cea mai importanta sarbatoare musulmana, transmite AFP.

ISI afirma ca a comis 65 de atacuri in provincia Diyala (nord-est de Bagdad), un teatru al violentelor produse aproape zilnic, si alte 66 in sudul capitalei irakiene pe perioada Ramadanului, care a inceput in acest an pe 21 iulie si s-a terminat pe 18 august pentru musulmanii sunniti.

Aproape toate aceste atacuri au vizat fortele de securitate si membrii Sahwa, militia ce lupta contra Al-Qaida.

Irakul s-a confruntat in acest an cu un Ramadan deosebit de sangeros. Violentele s-au soldat cu peste 400 de morti in intreaga tara, potrivit unui bilant intocmit de AFP pe baza informatiilor comunicate de catre sursele medicale si de securitate.

ISI a anuntat recent o campanie ce vizeaza recucerirea teritoriului pe care l-au abandonat dupa valul de violente ce a lovit Irakul intre anii 2006 si 2008.

Chiar daca Al-Qaida in Irak nu mai este la fel puternica ca in trecut, potrivit autoritatilor, aceasta ramane capabila sa comita atacuri extrem de sangeroase.