La aproape o luna de alegerile prezidentiale din 7 octombrie, din Venezuela, Hugo Chavez a amenintat cu un "razboi civil" in cazul in care va fi infrant, o schimbare de ton care se traduce prin dorinta presedintelui de a convinge numerosii alegatori indecisi, potrivit analistilor, scrie AFP.

La putere din 1999, Hugo Chavez ramane favorit in sondajele de opinie, care ii atribuie un avans de 10 pana la 20 de puncte in fata principalului sau concurent, tanarul Henrique Capriles Radonski (40 de ani), sustinut de o coalitie a partidelor de opozitie.

Dar aceasta marja se ingusteaza cu trecerea timpului, iar sondajele de opinie arata un procent important de alegatori care spun ca ar putea sa-si schimbe opinia.

Potrivit analistilor, acest context a devenit usor nesigur, ceea ce il obliga pe Chavez sa agite din nou spectrul unei destabilizari a tarii, erijandu-se drept garant al stabilitatii, la fel ca in cazul tentativei de lovitura de stat dejucata in 2002.

De la inceputul campaniei, liderul stangii radicale si-a limitat amenintarile la faptul ca un castig al dreptei ar insemna finalul numeroaselor programe sociale (locuinte, sanatate, alimentatie) pe care le finanteaza din veniturile petroliere ale tarii, al cincilea exportator mondial.

Bazandu-se pe un sprijin ferm in mediul popular si aparent sigur de victorie, el a refuzat orice dezbatere cu opozantul sau, pe care il dispretuieste deschis, calificandu-l drept "mediocru", "porc" sau sluga a capitalistilor.

Dar luni s-a remarcat o schimbare de ton, afirmand, la un post de radio local, ca opozitia pregateste un "program neoliberal ocult" care va conduce la o "Venezuela care nu va rezista". Astfel, sustine el, se va ajunge la un "scenariu dezastruos, o profunda destabilizare" care ar putea duce "pana la un razboi civil".

Aceasta amenintare semnifica, sustine Carmen Beatriz Fernandez, presedintele institutului DataStrategia. in faptul ca Chavez si-a dat seama ca nu mai are acelasi avans ca in trecut.

Ea reaminteste ca Chavez a mai facut referire la 'vechii demoni', prezentandu-l pe Capriles drept o reincarnare a celor doua partide - Copei si Actiunea democratica - care au guvernat tara timp de 40 de ani, pana cand Chavez a preluat puterea.