Presedintele american Barack Obama va continua planurile de amplasare a scutului antiracheta in Europa, arata platforma Partidului Democrat lansata in decursul zilei de luni pentru alegerile din noiembrie in care actualul presedinte american va candida impotriva republicanului Mitt Romney. Potrivit documentului, democratii americani considera ca "Statele Unite si Rusia pot sa coopereze in domeniul apararii antiracheta, insa am clarificat totodata faptul ca vom continua sa implementam sistemul, incepand cu pasii pe care i-am facut pentru amplasarea lui in Polonia, Turcia si Romania".

Barack ObamaFoto: Reuters

"Pe masura ce prezenta fortelor americane in Europa evolueaza in mod necesar, Statele Unite ale Americii isi vor mentine angajamente de securitate colectiva fata de NATO prevazute de Articolul 5 si vor continua sa balanseze avantajul comparativ al Americii in ceea ce priveste capacitatile militare pentru a asigura apararea aliatilor nostri. Spre exemplu, presedintele (Barack Obama - n.r.) continua 'abordarea etapei de adaptare' a scutului antiracheta din Europa care va proteja atat Europa cat si SUA de amenintari cu rachete provenite din Iran si din alte parti. Credem ca Statele Unite si Rusia pot sa coopereze in domeniul apararii anti-racheta, insa am clarificat totodata faptul ca vom continua implementarea sistemului, incepand cu pasii pe care i-am facut pentru amplasarea lui in Polonia, Turcia si Romania", se arata in documentul citat.

La sfarsitul lunii august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "orice acumulare unilaterala si nelimitata a dotarii cu rachete de catre un stat sau un grup de state ar duce la mentinerea temeiurilor Razboiului Rece, deteriorand stabilitatea strategica prin incalcarea obligatiilor tuturor membrilor OSCE de a nu apela la masuri de intarire a propriei securitati in detrimentul altora".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mai spus ca Rusia cere "garantii legale" privind scutul antiracheta, relateaza Ria Novosti. Proiectul testeaza sinceritatea Occidentului in legatura cu angajamentele referitoare la echilibrul de securitate in Europa, a spus el, reafirmand cererea Rusiei pentru garantii legale ca acest sistem sa nu fie folosit impotriva sa. El a insistat ca aceste garantii sa fie controlabile.

Reamintim ca Romania e parte a scutului antiracheta NATO, o facilitate urmand sa fie instalata la Deveselu (jud. Olt).