Statele Unite au informat indirect Iranul, prin intermediul a doua tari europene, ca nu vor sustine un atac israelian impotriva facilitatilor nucleare ale tarii, atat timp cat Teheranul se abtine sa atace interesele americane in Golful Persic, scrie Yedioth Ahronoth, in editia electronica, citand surse neidentificabile.

In schimb, Washingtonul se asteapta ca Iranul sa nu ameninte interesele si dotarile militare strategice ale SUA in Golf, precum bazele militare sau portavioanele.

Oficiali israelieni au vorbit recent despre o racire fara precedent a legaturilor militare dintre cele doua tari - un semn prin care administratia Obama avertizeaza asupra unui atac necoordonat impotriva Iranului.

The New York Times scrie luni ca presedintele Barack Obama promoveaza o serie de masuri menite a descuraja o ofensiva israeliana impotriva Iranului, concomitent cu fortarea republicii islamice sa ia mult mai in serios negocierile pe marginea dosarului nuclear.

Unul dintre pasii luati in calcul este "o declaratie oficiala a lui Obama despre ce ar insemna o actiune militara americana, precum si activitati sub acoperire care au fost luate in calcul anterior si respinse".

O serie de consilieri ai lui Obama considera ca Ierusalimul incearca sa obtina o declaratie fara echivoc legata de atacuri nucleare ale SUA asupra Iranului daca aceasta tara va incerca sa obtina arma atomica.

Israelul spera ca o astfel de declaratie sa fie facuta in cadrul discursului pe care Barack Obama il va sustine in 25 septembrie in fata Adunarii Generale a ONU.

Alte surse de la CAsa Alba sustin insa ca Israelul incearca sa atraga SUA intr-un conflict ne-necesar in Golf.

Potrivit New York Times, Washingtonul ar fi sugerat Iranului, prin intermediul unor canale de transmisie, sa-si reduca ambitiile nucleare, dar Teheranul ar fi respins acest acord, afirmand ca nu este posibil fara ridicarea sanctiunilor impuse de statele occidentale.

Administratia Obama exploreaza acum posibilitatea unei serii de actiuni sub acoperire, inclusiv un razboi cibernetic impotriva Iranului.

Presedintele Obama nu a fost favorabil pana acum unor astfel de atacuri cibernetice, temandu-se ca ar putea starni nemultumirea populatiei civile.