Partidul comunist aflat la putere in China este zguduit de un nou scandal, un important aliat al presedintelui chinez Hu Jintao fiind retrogradat dupa ce au aparut informatii ca fiul acestuia a fost implicat intr-un accident rutier mortal, aflandu-se la volanul unei masini de lux, incident pe care oficialul a incercat sa-l musamalizeze, relateaza Reuters. Acest nou scandal dezvaluie diviziunile din cadrul Partidului Comunist in contextul apropierii celui de-al XVIII-lea Congres din octombrie, care ar urma sa marcheze venirea unei noi generatii de lideri.

Potrivit unor surse citate de Reuters, masina condusa de fiul politicianului chinez - un Ferrari - a fost implicata intr-un accident rutier in 18 martie, la Beijing, punand intr-o situatie jenanta Partidul Comunist, sensibil la perceptiile cetatenilor potrivit carora copiii inaltilor oficiali ai partidului duc o viata instarita si privilegiata, rupta complet de traiul chinezilor de rand, au spus sursele.

Regimul comunist a fost deja afectat de cel mai mare scandal politic din ultimii 20 de ani - inlaturarea lui Bo Xilai, un inalt om politic, vazut ca favorit pentru cele mai importante functii din China, a carui sotie a fost condamnata recent la pedeapsa cu moartea cu suspendare pentru uciderea unui om de afaceri britanic.

In accidentul de masina mentionat - detaliile privind producerea acestuia fiind inca invaluite in mister - ar fi fost implicat fiul lui Ling Jihua (55 de ani), un alt oficial important, despre care presa de stat a scris ca a fost demis la sfarsitul saptamanii trecute din fruntea Secretariatului General al Comitetului Central al Partidului - un post influent, similar functiei de sef al administratiei. Ling este un apropiat al presedintelui chinez Hu Jintao.

Ling tintea o avansare in cadrul Politburo (Biroul Politic al Partidului), respectiv sa devina seful Departamentului de Organizare, cel care supervizeaza numirile si destituirile inaltilor oficiali, au mai declarat sursele citate de Reuters.

"Conducerea centrala a decis ca scandal izbucnit in jurul incidentului rutier este prea serios pentru a permite lui Ling Jihua sa fie avansat, iar Hu Jintao chiar nu s-a putut impotrivi", a declarat un oficial al partidului.

Surse apropiate conducerii partidului au declarat, sub conditia anonimatului, ca trei tineri se aflau in masina la momentul accidentului, inclusiv fiul lui Ling Jihua. Cel putin unul dintre cei trei tineri a murit, au adaugat sursele, insa indentitatea victimelor nu este cunoscuta.

O alta sursa si un jurnalist care a lucrat pentru o publicatie a partidului au sustinut, sub anonimat, ca fiul politicianului este cel care a murit in accident, iar certificatul sau deces a fost falsificat, pentru a-i ascunde identitatea.

Politia si autoritatile din Beijing au refuzat sa ofere informatii cu privire la accident. Mai mult, toate relatarile postate online cu privire la eveniment au fost sterse.

O femeie de afaceri, ruda cu unul dintre liderii partidului, a spus ca Ling a fost criticat de catre alti lideri, inclusiv fostul presedinte chinez Jiang Zemin, pentru incercarea de a musamaliza incidentul. "Jiang Zemin s-a opus cu tarie ca Ling Jihua sa primeasca o pozitie de putere", a spus ea, sub anonimat.

La sfarsitul saptamanii trecute, Ling Jihua a fost numit sef peste Departamentul Frontului Unit al Muncii, o pozitie mai putin influenta fata de postul avut pana acum, miscare vazuta drept o contralovitura fata de eforturile presedintelui chinez Hu Jintao de a-si mentine o influenta majora in viitoarea conducere a partidului. Hu Jintao se va retrage din functia de presedinte in cadrul urmatoarei sesiuni parlamentare nationale, care are loc in fiecare an, de obicei in luna martie.

Ling Jihua era printre oficialii care se aflau aproape mereu alaturi de presedintele Hu Jintao in timpul vizitelor in tara sau in stainatate, de-a lungul ultimilor 10 ani.

Presa de stat din China a anuntat ca el a fost inlocuit din fruntea Secretariatului General cu Li Zhanshu (61 de ani), un apropiat al vicepresedintelui Xi Jinping.