Armenia a avertizat luni ca este pregatita de "razboi" impotriva Azerbaidjanului, intr-un climat de vie tensiune intre cele doua tari, dupa ce Baku a gratiat si promovat un ofiter azer condamnat la inchisoare pe viata pentru ca a decapitat un militar armean, relateaza AFP.

"Nu dorim razboiul, dar, daca suntem constransi, ne vom bate si vom castiga", a declarat presedintele armean, Serge Sarkissian, intr-un comunicat publicat luni pe site-ul sau.

Presedintele azer Ilham Aliev l-a gratiat pe Ramil Safarov imediat ce acesta a revenit in tara, vineri, dupa ce a fost extradat de Ungaria, unde ispasea o pedeapsa de inchisoare pe viata pentru aceasta crima comisa in 2004.

Primit ca un erou, Safarov a fost promovat in gradul de maior si a primit salariile pentru cei opt ani petrecuti in inchisoarea din Ungaria, in ciuda asigurarilor oferite de Baku Budapestei, potrivit carora ofiterul va ramane mai departe inchis in Azerbaidjan.

Presedintele Sarkissian a denuntat Azerbaidjanul drept "o tara unde se ordona ilegal eliberea si unde este glorificat public orice ticalos care a ucis oameni doar pentru ca sunt armeni".

Safarov l-a decapitat pe Gurgen Margarian in timp ce acesta dormea, la un stagiu organizat la Budapesta de NATO pentru militari din fostele tari ale URSS.

In urma acestei extradari, Armenia a anuntat ca isi suspenda relatiile diplomatice cu Ungaria.

Armenia si Azerbaidjan isi disputa de ani de zile controlul asupra enclavei Nagorno Karabah. Alipita la Azerbaidjan in timpul perioadei sovietice, aceasta regiune si-a declarat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994.

O incetare a focului a fost semnata in 1994, dar Baku si Erevan nu au reusit inca sa se puna de acord asupra statutului regiunii.